ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Τρίτη 15 Μαΐου 2007

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ" 2007


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΑΙ
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» 2007

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2007, την ιστορική αυτή μέρα της επετείου της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου συνεχίζεται ο τρίτος κύκλος των σεμιναρίων κατάρτισης των ντόπιων εθελοντών ξεναγών του Διδυμοτείχου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Παραρτήματος Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.
Στον Πολυχώρο «Άβατον» στις 17.00μ.μ., το Σάββατο 19-5-2007 θα γίνει παρουσίαση εικονικής ηλεκτρονικής ξενάγησης της ιστορίας του Διδ/χου από τον ιστορικό αρχαιολόγο και συγγραφέα Γουρίδη Αθανάσιο, και στην συνέχεια θα επακολουθήσει πραγματική ξενάγηση-διδασκαλία στους ιστορικούς χώρους-μνημεία της πόλης μας με την συμμετοχή των 15 καταρτιζόμενων εθελοντών ξεναγών.
Στόχος του προγράμματος δράσης των εθελοντών ξεναγών, είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου και η προβολή της προς τους επισκέπτες και τους τουρίστες, στοχεύοντας έτσι τελικά στην οικονομική αναβάθμιση της πόλης μας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ακριτών μας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πόλη μας, δεν είναι σήμερα ελκυστική ούτε για τους τουρίστες αλλά πολύ περισσότερο ούτε και για μας τους ίδιους. Είναι κοινή παραδοχή επίσης, ότι το Διδ/χο δεν έχει καμία αναγνωρισιμότητα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό μας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον μόνο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους μας, αν «συσκευασθεί» και «πωληθεί» κατάλληλα ως προϊόν.
Οι ξεναγήσεις αρχίζουν συμβολικά, κατά την διάρκεια των φετινών «Ελευθερίων 2007»του Διδ/χου που εορτάζονται από 17 έως και 27 Μαΐου, και θα συνδυαστούν και με μία δράση που υλοποιεί ο Γυμναστικό Σύλλογος «Σπάρτακος» το Σάββατο 19 Μαΐου, που περιλαμβάνει «Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» με τίτλο «Γνωριμία με το Διδυμότειχο» με την συμμετοχή παιδιών Δημοτικών Σχολείων της Δ,΄Ε΄ και ΣΤ¨ τάξης, με σκοπό να μπολιάσουμε και τους μαθητές με την ιστορία της πόλης μας, βάζοντας τους, έτσι με έμμεσο τρόπο, στο παιχνίδι των ξεναγήσεων.
Σκοπός της δράσης των εθελοντών ξεναγών είναι :
1)η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ντόπιων κατοίκων- πολιτών
2) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των θεσμικών φορέων του Κράτους
.(Το Κράτος που προκλητικά και επικίνδυνα απουσιάζει παντελώς τα τελευταία έτη από την προβολή και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστροπολιτείας του Διδ/χου, που δυστυχώς αργοπεθαίνει από την εγκατάλειψη του Υπουργείου Πολιτισμού και των μηχανισμών του).
3)η πρόκληση και πρόσκληση προς όλους τους πολίτες πως ο καθένας που μεγάλωσε, αναπνέει και ζει στο Διδ/χο μπορεί να γίνει με λίγη στοιχειώδη εκπαίδευση ένας αξιοπρεπής ξεναγός της πολύπλευρης πολύχρονης και πολυπολιτισμική ιστορίας της πόλης μας.

Με τίτλο «Σώστε την Καστροπολιτεία του Διδ/χου» «Σώστε την Πλωτινούπολη του Διδ/χου» και «Σώστε το Μεγάλο Τέμενος του Διδ/χου» θα προβάλλονται οι ιστορικοί αυτοί χώροι της πόλης μας κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων προς τους τουρίστες και εκθέτοντας την εγκληματική παραμέλησή τους από το αρμόδιο Υπουργείο, θα εκβιάζουμε την έμπρακτη αξιοποίησή των ιστορικών θησαυρών της πόλης μας.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Διδ/χου, η περιουσία και η άυλη υπεραξία του είναι η συλλογική μνήμη της πόλης μας και όχι το κυκλοφορούν χρήμα. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τις νέες πόλεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία και οπισθοδρόμηση για μία πόλη από την απώλεια της συλλογικής μνήμη της. Αντί να θυμόμαστε, ξεχνάμε και μοιρολογούμε αντιγράφοντας κάκιστα την ανάπτυξη των άλλων πόλεων. Οι κάτοικοι που γεννήθηκαν στο Διδ/χο δεν τους πολυενδιαφέρει σήμερα να είναι πολίτες του Διδ/χου για αυτό απαξιώνουν και «θάβουν» την συλλογική μνήμη της πόλης.
Σκοπός μας είναι με την δράση αυτή των ξεναγών, να καταστήσουμε σιγά σιγά όλους τους πολίτες μας, κοινωνούς της Ιστορίας του Διδ/χου και πρεσβευτές προς τους μελλοντικούς τουρίστες και επισκέπτες, για να γίνει και η πόλη μας πόλος έλξης και όχι μόνο ενδιάμεσος σταθμός τουριστικών λεωφορείων.
Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε αρχικά η ξενάγηση των ιστορικών τόπων και διαδρομών να απευθυνθεί προς τους μαθητές των Σχολείων της πόλης μας και κατά δεύτερο βήμα στον μαθητικό τουρισμό των γειτονικών πόλεων, για να προγραμματίσουν την έλευση των μαθητών τους, για μια ζωντανή ιστορική περιδιάβαση-εκπαιδευτική εκδρομή στο Διδ/χο.
Έχουμε έρθουμε επίσης σε επαφή με τα Ξενοδοχεία του Νομού, τα Τουριστικά Γραφεία και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Διδ/χου για να παρουσιάσουμε στους υποψηφίους επισκέπτες της περιοχής μας από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, την δυνατότητα που έχουν να ξεναγηθούν οποιαδήποτε μέρα το επιθυμούν στο Διδ/χο, από τους εθελοντές ξεναγούς της Οικολογικής Εταιρείας Διδ/χου.
Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το Διδυμότειχο τη μοναδική εν ζωή κατοικήσιμη Βυζαντινή πόλη της Ελλάδος (ξεπερνά τον Μυστρά της Πελοποννήσου) που διετέλεσε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, σε ένα ζωντανό «πολιτιστικό παρατηρητήριο» της ιστορίας και του πολιτισμού των Βαλκανίων (Ελλήνων, Αρμενίων, Οθωμανών ,Εβραίων) σε ένα σύνολο τόπων, σημείων, χώρων, κτιρίων που μπορεί να γίνει επισκέψιμο.
Να καταστεί το Διδυμότειχο γνωστός τουριστικός προορισμός πανελληνίως ,όπως άλλες πόλεις της Ελλάδας(π.χ. Ναύπλιο, Μυστράς) για το Βυζαντινό Κάστρο του, το Τέμενος , την Πλωτινούπολη, την Εκκλησία του Χριστού με την εικόνα της Παναγίας (πως θα σας φαινόταν να εκμεταλλευθούμε την αμφιπρόσωπη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας-Διδυμοτειχίτισας και την αντίστοιχη θαυματουργή, για τους ψυχικά αρρώστους, εικόνα του Σωτήρος Χριστού, σαν πόλο θρησκευτικού τουρισμού για την εορτή της Πεντηκοστής-Καλέ Παναϊρι, όπως είναι η Παναγία της Τήνου ή η Παναγία Σουμελά για το Δεκαπενταύγουστο;).
Έτσι το Διδυμότειχο θα μπορεί να περπατηθεί και από τους επισκέπτες και από τους ντόπιους , ενώ ταυτόχρονα με την περιδιάβαση θα γίνεται για όλους ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας για τη Θράκη των Ρωμαϊκών χρόνων, των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, των Οθωμανών, και θα μπορεί έτσι να τονιστεί η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης, όπως συμπυκνωμένα αυτή αναδύεται στο Διδυμότειχο, που αποτελεί συμπτωματικά μικρογραφία της Θρακικής Ιστορίας περιλαμβάνοντας στοιχεία Ρωμαϊκού Πολιτισμού (Πλωτινούπολη), Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Κάστρο και Εκκλησίες, Αρμενική Εκκλησία ), Οθωμανικού Πολιτισμού(Αρχαιότερο Τέμενος της Ευρώπης και αρχαιότερα Οθωμανικά Λουτρά), Εβραίικη Ιστορία (χώρος παλαιάς Συναγωγής και μνημείο Ολοκαυτώματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: