ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2007

ΤΟ "ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ
ΤΟ «ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ» ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ.Το ντόμινο των 5 στοιχείων και η διελκυστίνδα των εξελίξεων για το μέλλον του Νομού Έβρου το έτος 2010 ως ενεργειακής χαβούζας.
Το περιβάλλον στον Έβρο πρέπει να θυσιαστεί για να ανακάμψει οικονομικά η Ελλάδα.


Το στρατηγικό σχέδιο για τον Έβρο το 2010 που σχεδιάζεται ερήμην μας από διεθνή κέντρα, θα καταστήσει τον Νομό μας όχι ενεργειακό κόμβο γεωπολιτικής σταθερότητας και ατμομηχανή ανάπτυξης αλλά ενεργειακή «χαβούζα» των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.


Σενάριο «επιστημονικής φαντασίας»; που αλιεύθηκε μέσα από τις ομιχλώδεις διαδρομές στο διαδίκτυο, με την συμπαράσταση ορισμένων «μπλόγκερς» και «χάκερς» που διεισδύουν και αποκαλύπτουν τις αμερικάνικες δεξαμενές σκέψεως, τα γνωστά «think tanks» δηλ. κέντρα παραγωγής και διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής, της Δύσης, που παράγουν, σχεδιάζουν και διαμορφώνονται αρκετά χρόνια πριν «επί χάρτου», το μελλοντικό γεωπολιτικό στάτους που εξυπηρετεί καλύτερα, τα γενικότερα αμερικανικά συμφέροντα, και ειδικότερα ,αυτό που μας αφορά στην περίπτωσή μας, στις παρευξείνιες χώρες και την Ν.Α. Ευρώπη που γειτνιάζουν με την Θράκη και τον Νομό Έβρου.

Αν μπορούσατε θεωρητικά, για λίγο να γυρίσετε πίσω στο χρόνο, στο έτος 1987 και κάποιος σας έλεγε, ότι μετά από τρία χρόνια δηλ. το 1990 θα έχει καταρρεύσει εν μία νυκτί ο υπαρκτός σοσιαλισμός στην Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη κανείς μας δεν θα τον πίστευε.
Αν ο υποφαινόμενος σας περιγράψει σήμερα το 2007, το παρακάτω πιθανό σενάριο που είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί για τον Έβρο το 2010 (εκτός και αν αντιδράσουμε), θα χαρακτηριστεί προφανώς, ως αποκύημα φαντασίας
.


Το ντόμινο Νομός Έβρου= ενεργειακή χαβούζα, ξεκίνησε πρόσφατα, αρχικά με το ανώδυνο και ουσιαστικά αδιάφορο θέμα για την πλειοψηφία των κατοίκων του Έβρου, της επέκτασης του Πεδίου Βολής «Ψηλός Στάλος» στην Επαρχία Διδυμοτείχου. Οι «ιέρακες» του ελληνικού Στρατού θεωρούν απαραίτητο (με την προτροπή των άνωθεν) να λειτουργήσει στην συγκεκριμένη περιοχή ένα γιγάντιο πεδίο βολής για να εκπαιδεύονται με τα σύγχρονα όπλα και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες.
Η ανακοίνωση -απάντηση του υφυπουργού Άμυνας τον Φεβρουάριο 2007 στις αντιδράσεις της Οικολογικής Εταιρείας-Παράρτημα Διδ/χου ήταν αποκαλυπτική. «Ο ελληνικός στρατός για να είναι σύγχρονος και να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με τον τουρκικό πρέπει να είναι εξοπλισμένος και να εκπαιδεύεται με σύγχρονα όπλα και βλήματα» ούτως ειπείν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι τα ισχυρότερα διατρητικά βλήματα και τα οποία κατέχει σε μεγάλο αριθμό από χρόνια ο γειτονικός σύγχρονος τουρκικός στρατός.
Τα πεδίο βολής αυτό πρέπει να λειτουργήσει απαραίτητα στην συγκεκριμένη θέση ως αντιστάθμισμα και συμβολική κίνηση ισχύος της Ελλάδος (κατά τις εκτιμήσεις των γερακιών-στρατιωτικών και πολιτικών που παρεμπιπτόντως έχουν και πολλά παράλληλα οφέλη από τις προμήθειες όπλων και πυρομαχικών κατά την διάρκεια των πενταετών εξοπλιστικών προγραμμάτων) έναντι της Τουρκίας που από το 1995 λειτουργεί τεράστιο σύγχρονο πεδίο βολής αρμάτων στην χερσόνησο της Καλλίπολης απέναντι από την Σαμοθράκη, οι βληματοδόχοι του οποίου έχουν δεχτεί και δέχονται τεράστιο αριθμό βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που στην συνέχεια μολύνει και το Θρακικό πέλαγος.
Η πρόταση για την συγκεκριμένη θέση του χαρακτηρισμένου ως νατοϊκού πεδίου βολής (προδιαγραφές περίκλειστου, αδιάβατου, αόρατου) εξυπηρετεί έτσι προσωρινά την βιασύνη του Στρατού να βρει ένα πεδίο βολής-χαβούζα για τα επικίνδυνα βλήματα (αφού με αντίθεση των τοπικών κοινωνιών απομακρύνονται από άλλα μέρη της Ελλάδος π.χ. Μάλεμε Χανίων το 2006, Σχίζα Μεσσηνίας,βουλευτική έδρα του Υφυπουργού Άμυνας, το 2005) και επιλέχθηκε με ελαφρά την καρδία η επαρχία του Διδ/χου όπου το λαϊκό αίσθημα, η συλλογική αντίδραση και η ανοχή των κατοίκων είναι αμελητέα ενώ η εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών παραγόντων είναι εύκολα υλοποιήσιμη (δηλ. εξαγοράσιμη) μέσω ανταλλαγμάτων.Έτσι σχεδιάζεται να λειτουργήσει για μερικά χρόνια τουλάχιστον το επικίνδυνο πεδίο βολής ως «χαβούζα» ραδιενεργών βλημάτων. Για την προστασία των στρατιωτικών μονάδων και των στελεχών το γιγάντιο στρατόπεδο του Λαγού σταδιακά απορφανίζεται με μετακινήσεις των μονάδων σε σχετικά ασφαλέστερη απόσταση (ενώ το στρατόπεδο του Λαγού, είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί ως υπερστρατόπεδο και τεράστιο κέντρο νεοσύλλεκτων, τώρα έχει καταντήσει ζωντανό κουφάρι με στοιχειώδη επάνδρωση, γιατί οι πολιτικοί παράγοντες θέλουν για μικροπολιτικούς λόγους τα στρατόπεδα και τα κέντρα εκπαίδευσης να είναι μακριά από την παραμεθόριο). Πρόσφατες πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι τα άρματα που χειρίζονται τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου οσονούπω από το Λιτόχωρο θα έρθουν στον Έβρο.
Το πρώτο στοιχείο του ντόμινου με την χρησιμοποίηση του πεδίου βολής για μερικά χρόνια ως δέκτη ραδιενεργών αποβλήτων θα πραγματοποιηθεί αν δεν αντιδράσουμε σθεναρά εξυπηρετώντας τρία πράγματα.
Α)Εξασφαλίζεται ένα σύγχρονο Πεδίο Βολής για τον ελληνικό στρατό σε χώρο κοντά στο αντίστοιχο τουρκικό δρώντας ως αντίπαλο δέος.
Β) Εξασφαλίζεται στο όνομα του σύγχρονου στρατού η συνέχεια των εξοπλισμών και επομένως τα δωράκια και οι προμήθειες και
Γ) Και κυριότερο εξασφαλίζεται η κοινωνική τοπική συναίνεση και η ψυχολογική προετοιμασία του ντόπιου πληθυσμού που μαθαίνει να διαβιεί κοντά σε έναν χώρο με ραδιενεργά απόβλητα
.

Το 2010 όταν θα έχει κατασκευαστεί και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολης το Πεδίο Βολής που θα έχει εξελιχθεί σε έναν περίκλειστο χώρο-βάση υπό την επίβλεψη και ευθύνη του ΝΑΤΟ, θα ελέγχει στρατιωτικά τον πετρελαιαγωγό που θα περνά παράλληλα κατά την κάθοδό του, πλησίον του πεδίου βολής το οποίο θα παίζει έτσι τον ρόλο του γεωπολιτικού χωροφύλακα και ελεγκτή, από τους Αμερικανούς που θα έχουν μπεί σφήνα στο μαλακό υπογάστριο των συμφερόντων της ρωσικής αρκούδας, η Ρωσία που αποτελεί ένα κράτος που χρησιμοποιεί πια, μόνο την ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ως το κυριότερο και μοναδικό σημαντικό εργαλείο-μοχλό πίεσης και άσκησης εξωτερικής πολιτικής προς την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α.


Στην συνέχεια ο υποβαθμισμένος αυτός χώρος του πεδίου βολής θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή απόρριψης (τον κουβά)των ραδιενεργών λυμάτων του πυρηνικού εργοστασίου που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε παρακείμενο χώρο του Βορείου Έβρου (κοντά σε ποτάμι), με την επιχειρηματολογία, ότι ο τόπος είναι ήδη επιβαρημένος τόσο από το Τσερνομπίλ από 20 ετίας, όσο και από το Πεδίο Βολής αλλά και από το υπάρχον ήδη από ετών πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, πολύ κοντά στην Επαρχία Διδ/χου, στην γειτονική Βουλγαρία που μολύνει τον Έβρο, δηλ. τον τελικό αποδέκτη των αποβλήτων του, ενώ στον Έβρο σχεδιάζεται να καταλήγουν και τα λύματα του άλλου εργοστάσιου που κατασκευάζεται στο Μπέλενε της Βουλγαρίας και θα λειτουργήσει το 2010 (μολονότι είναι κοντά στον Δούναβη, επειδή αυτός είναι τοξικά επιβαρημένος, αποφασίστηκε τα λύματα να διοχετευθούν στον Έβρο).
Έτσι η υπάρχουσα περιβαλλοντική υποβάθμιση του ποταμού Έβρου και των παραλίων της Αλεξ/πολης που θα είναι ήδη στα κόκκινα, αποτελεί για τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα τον καταλληλότερο τόπο του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού.
Το δεύτερο στοιχείο του ντόμινου δηλ. του στρατιωτικού ελέγχου του σημαντικού γεωπολιτικά αγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολης, από το προσωρινά λειτουργών πεδίο βολής και στη συνέχεια της μετεξέλιξης του σε νατοϊκή βάση ελέγχου του πλησίον διερχομένου αγωγού έχει επιτευχθεί.
Το τρίτο στοιχείο επίσης της κατασκευής -φιλοξενίας σε παρακείμενο χώρο του πυρηνικού εργοστασίου που θα αποβάλλει τα λύματα του στην μεγάλη χαβούζα του Πεδίου Βολής-ποταμός Έβρος-Θρακικό πέλαγος έχει πραγματοποιηθεί.
Παράλληλα με αυτό λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Νομού θα αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου και θα είναι εύκολη και η πραγματοποίησης της εκμετάλλευσης του χρυσού από τα χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το τέταρτο στοιχείο του ντόμινου.


Το σχέδιο της απομύζησης-αφαίμαξης ,ενεργειακής χαβούζας του Νομού Έβρου (ως αντίβαρο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος) θα έχει έτσι πραγματοποιηθεί :
α) με την εκμετάλλευση του χρυσού στην Αλεξ/πολη ( επένδυση κόστους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, αξίας όμως10 δισεκατομμυρίων Ευρώ με τρέχουσες τιμές), αίτημα και επιδίωξη των διεθνών funds, που προσκρούει μέχρι τώρα στην καθολική λαϊκή απαίτηση των ντόπιων πολιτών
β) με την διέλευση του αγωγού που θα ελέγχεται κατά το δοκούν από αμερικανικά συμφέροντα λόγω της βάσης ελέγχου που θα λειτουργεί στο νατοϊκό πεδίο βολής
γ) θα υπάρχει πεδίο βολής για κατανάλωση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου του νατοϊκού Στρατού
δ) θα λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα που θα αποβάλλει τα λύματά του σε έναν περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο χώρο (ποταμός Έβρος και Θρακικό πέλαγος), παράλληλα με το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε και Κοζλοντούι
ε) θα είναι ευκολότερη η εγκατάσταση διυλιστηρίων και εργοστασίου πετροχημικών στα παράλια του Νομού Έβρου, και χαλαρότεροι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι των δεξαμενόπλοιων που θα πηγαινοέρχονται στο λιμάνι της Αλεξ/πολης.

Οι Δούρειοι ίπποι είναι τα funds του τραπεζικού τομέα Dubai Financial μέσω σύμπραξης με την ελληνική τράπεζα Marfin Bank, που θα επενδύσουν :
α)στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/πολης (πρόσφατη συνάντηση Πούτιν στα Αραβικά Εμιράτα προ εβδομάδος, τον Φεβρουάριο του 2007 για προσέλκυση επενδύσεων, και πρόσφατη συμπτωματική; επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2007 της ηγεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Ντουμπάι (με πλήθος επιχειρηματιών) για προσέλκυση οικονομικών επενδύσεων, επίσης από τα Εμιράτα)
β) στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον Έβρο (πρόσφατη πρόταση-σύσταση ακριβής μετάφραση ντιρεκτίβας επιχειρηματικού λόμπι της Ε.Ε.στις 18/1/2007 του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδος στην Ε.Ε. Βασ. Κασκαρέλλη προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Ανάπτυξης)
γ) στην εξόρυξη χρυσού από το καινούριο επιχειρηματικό σχήμα αγνώστου εθνικότητας που παρουσιάζεται με αναπτυξιακό και φιλικά περιβαλλοντικό μανδύα.
Η καναδική μεταλλευτική Εταιρεία Frontier Pacific Corporation μοναδική μέτοχος των Χρυσωρυχείων Θράκης Α.Ε. πέρα από τον χρυσό ενδιαφέρεται και για τα προσιτά προς εκμετάλλευση κοιτάσματα ουρανίου της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με σκοπό να τροφοδοτήσει το μελλοντικό πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού στον Έβρο. Η Frontier Pacific Corporation υλοποιεί ένα project εκμετάλλευσης για ένα μεγάλο κοίτασμα ουρανίου στο Macusani του Περού, έχει επομένως το Know how για όλα τα προαναφερόμενα. Επίσης θα εκμεταλλευθεί και το κοίτασμα χρυσού στο Krumovgrand της Βουλγαρίας.
δ) στην εκμετάλλευση-διαχείριση του λιμανιού Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α.) και άλλων ελληνικών λιμανιών μέσω της Dubai Ports
ε) σε εγκατάσταση διυλιστηρίων και εργοστασίων πετροχημικών στην Αλεξ/πολη στοχεύοντας,
στ) και στην μελλοντική εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, εξαγοράζοντας έτσι την συναίνεση των Τούρκων που είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν για λόγους γοήτρου η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου να γίνει όχι από Έλληνες αλλά, από τους ομόδοξους τους Άραβες .

Τα αραβικά κεφάλαια όμως για να επενδύσουν ζήτησαν εξαρχής ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολης να μπορεί να ελέγχεται και να φυλάσσεται «στρατιωτικά» έστω και έμμεσα, από τους συμμάχους τους, τους Αμερικανούς. Αυτό εξασφαλίζεται αρχικά μέσω της πρόσφατης επέκτασης του Πεδίου Βολής της Επαρχίας Διδ/χου και της μετατροπής του σε τρία χρόνια σε στρατιωτικό νατοϊκό σταθμό ελέγχου του παρακείμενου εδάφους και του αγωγού.
Δυστυχώς αν όλα αυτά συμβούν, η περιοχή μας θα γίνει η ενεργειακή χαβούζα των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης με όλες τις οδυνηρές περιβαλλοντικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και την διαβίωσή μας.

Γι αυτό καλούμε τους ενεργούς πολίτες και φορείς όλου του Νομού Έβρου σε συσπείρωση και στην δημιουργία ενός κοινού μετώπου ενάντια στις προσπάθειες εκδοράς και αφαίμαξης μέχρι περιβαλλοντικού θανάτου του τόπου μας, την οποία απεργάζονται κάποιοι οικονομίστικοι στενοκέφαλοι κύκλοι με καθαρά οικονομικά κριτήρια χωρίς καμία περιβαλλοντική και ανθρώπινη ευαισθησία για τους ντόπιους ιθαγενείς Εβρίτες.


Τον τόπο μας δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Στέφανε, χαιρετώ το πολύ ενημερωμένο blogs σου και σε καλό να συμμετέχεις στη "συζήτηση" που έχω ανοίξει στο δικό μου blog για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στο Link: Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Μπορείς να αναδημοσιεύσεις ότι θέλεις από το blog και για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία μπορείς να στείλεις mail στη διεύθυνση: burgas.alexandroupoli@gmail.com
Θα χαρώ ιδιαίτερα