ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΈΒΡΟ.

H πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Βόρειο Έβρο, παρέχεται από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Δικαίων, Σουφλίου και από τους Ιδιώτες Ιατρούς και Εργαστήρια.
1ον)Υπάρχει όμως ικανοποιητική και πλήρης προσφορά Υπηρεσιών Υγείας στον Ακριτικό Βόρειο Έβρο?
2ον)Οι Συμπολίτες μας καλύπτουν τις ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία τους επαρκώς, ή χρειάζεται να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα τους, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους?
3ον)Τα Ταμεία Ασφάλισης του Βόρειου Έβρου που τα χρυσοπληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος, καλύπτουν τα έξοδα περίθαλψης του ?

Οι αρχικές απαντήσεις είναι αρνητικές ,ένα καθάριο και αγανακτισμένο «ΟΧΙ».
Ποιοι ευθύνονται για αυτό και το κυριότερο τι μπορούμε να κάνουμε ομαδικά για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Βόρειου Έβρου και κυρίως οι ηλικιωμένοι, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), επειδή είναι αγρότες και κατοικούν σε μικρές κοινότητες-χωριά. Μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων (οι εργάτες και οι Συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες )υπάγεται στο ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ) (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).
Η επόμενη αριθμητικά κατηγορία ασφαλισμένων είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που απολαμβάνουν τις Υπηρεσίες Υγείας διαμέσου του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) , οι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Υπάλληλοι που έχουν το ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) , οι ασφαλισμένοι (Συν/χοι και εν ενεργεία) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΗ-Τράπεζες- ΤΑΠ-ΟΤΕ-ΟΣΕ) και τέλος οι Στρατιωτικοί και τα μέλη των οικογενειών τους.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ,δηλαδή οι αγρότες, που είναι και οι φτωχότεροι οικονομικά ,αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και είναι αυτοί που έχουν τα περισσότερα παράπονα από το Νοσοκομείο του Διδ/χου και τα Κέντρα Υγείας.


Κωδικοποιημένα αναφέρω σύντομα τα κυριότερα προβλήματα.

1)Καθημερινά τεράστιες ουρές στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Υπάρχουν μέρες που εξετάζονται 40 και 50 άτομα ,ουσιαστικά δηλαδή ,η εξέταση του κάθε αρρώστου διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.
2) Έλλειψη ειδικών Ιατρών με αποτέλεσμα η εξέταση να γίνεται από άπειρους Ειδικευόμενους ή ακόμα και από Αγροτικούς Ιατρούς.
3) Τεράστια αναμονή που φτάνει και πάνω από 1 μήνα για μικροβιολογικές-βιοχημικές και ακτινολογικές εξετάσεις.
4)Τις νυκτερινές ώρες και τις μέρες των αργιών η κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών είναι ανεπαρκής λόγω έλλειψης Εφημερευόντων Ειδικών Ιατρών .
5)Γεμάτοι οι Θάλαμοι και οι Κλινικές με ασθενείς και ανεπαρκές νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο συγγενής να παραμένει τη νύκτα για να εξυπηρετεί τον άρρωστο.
6)Ανεπαρκές δίκτυο ΕΚΑΒ και ασθενοφόρων για την έγκαιρη μεταφορά και διακομιδή των ασθενών.
7)Αδυναμία πραγματοποίησης εξειδικευμένων εξετάσεων, λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (Αξονικού Τομογράφου, Μαγνητικού Τομογράφου, Triplex αγγείων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας κ.λ.π.)

Αποτελέσματα αυτών των προβλημάτων είναι η ανεπαρκής και μη έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, αφού ο εξεταζόμενος εξετάζεται από μη ειδικό Ιατρό και δεν υποβάλλεται σε παρακλινικό έλεγχο άμεσα. Η ελλιπής διάγνωση οδηγεί σε λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή και πολλές φορές σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και αχρηστοφαρμακία. Αναγκάζεται ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ να καταφύγει στους Ιδιώτες Ιατρούς και να επιβαρύνεται οικονομικά.
Πολλά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, ελλείψει ειδικών Ιατρών, και ειδικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Αλεξ/πολης. Αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος λόγω της μεγάλης απόστασης των δύο Νοσοκομείων και κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες, και αυτό στοιχίζει πολλές φορές και την ζωή των ασθενών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1) Η διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και των Κέντρων Υγείας όπως και οι τοπικοί βουλευτές ,νομαρχιακοί, δημοτικοί και πολιτικοί παράγοντες να πιεστούν ασφυκτικά, από όλους μας, ατομικά και συλλογικά μέσων των τοπικών Φορέων και Συλλόγων και με απειλή το πολιτικό κόστος στις επόμενες βουλευτικές –δημοτικές εκλογές , να απαιτήσουμε την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και τη άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου με Παθολόγους , Παιδίατρους, Γυναικολόγους-Μαιευτήρες, Ορθοπεδικούς, Οφθαλμίατρους , Ακτινολόγους για Αξονικό Τομογράφο, Νεφρολόγους και την πλήρη λειτουργία του Τεχνητού Νεφρού, λειτουργία Παιδιατρικής, Ουρολογικής, ΩΡΛ κλινικής, για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου να γίνονται εσωτερικοί μετανάστες προς την Αλεξ/πολη για θέματα Υγείας.
2)Να απαιτήσουμε την προκήρυξη θέσεων, όπως επίσης και την πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού (ή την ανακατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού που υποαπασχολείται στα αγροτικά ιατρεία), για να καλύπτονται οι βάρδιες με επαρκές προσωπικό, και να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει το βράδυ στην Παθολογική ή τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ένας ή δύο ανειδίκευτοι Ιατροί και μία μόνο νοσοκόμα ή ένας παρασκευαστής, για να καλύπτουν όλα τα επείγοντα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά ενός πληθυσμού 80.000 κατοίκων του Βόρειου Έβρου.
3)Να υπάρχει αποδοχή και πραγματοποίηση όλων των εξετάσεων που προτείνουν οι ιδιώτες ειδικοί Ιατροί, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που εξετάζονται στους ιδιώτες, για να μην παρατηρείται το απαράδεκτο και αντισυναδελφικό φαινόμενο, μικροβιολογικές, βιοχημικές ή ακτινολογικές εξετάσεις να απορρίπτονται παράτυπα, από Αγροτικούς και ειδικευόμενους Ιατρούς του Νοσοκομείου, ταλαιπωρώντας τελικά τον ασθενή.
Υπάρχουν μάλιστα και φαινόμενα επίπληξης του ΓΝΝΔ, προς τους αρρώστους, για να μην απευθύνονται αυτοί, σε ιδιώτες ιατρούς. Βέβαια ο ασθενής του ΟΓΑ απευθύνεται στους ειδικούς Ιδιώτες ιατρούς, όταν απολαμβάνει υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας από το Νοσοκομείο, για τους λόγους που αναφέραμε, ή όταν αναγκάζεται λόγω των τεράστιων ουρών να περιμένει ατελείωτες πολύτιμες ώρες στην αναμονή και στα ραντεβού, ή όταν λείπει ειδικός Ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας για να τον εξυπηρετήσει.
Η προσπάθεια όλων των Φορέων, Συλλόγων, Πολιτών και θεσμικών αρχών του Βορείου Έβρου (Βουλευτές, Δήμαρχοι, Έπαρχος, Νομάρχης, Δημοτικά Συμβούλια και Νομαρχιακό Συμβούλιο) πρέπει να είναι συντονισμένη, πιεστική και συνεχής, για την διεκδίκηση της πλήρης αναβάθμισης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου έτσι ώστε αυτό να καταστεί σε μερικά χρόνια η «Ναυαρχίδα» Υγείας του Βορείου Έβρου, συμπληρωματική με το ΓΠΝΑ, γιατί οι ανάγκες Υγείας των κατοίκων της περιοχής μας αυξάνονται ραγδαία, λόγων της συνεχούς γήρανσης του ντόπιου πληθυσμού.
Ο διεκδικητικός αγώνας και το πλαίσιο να είναι μαζικός και ασφυκτικός για να είναι επιτυχημένος.
Εμείς σαν Πολίτες θα πρέπει να αποκαλύπτουμε με κάθε ευκαιρία τα ελλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Σουφλίου και Δικαίων, προς τους κατοίκους του Βορείου Έβρου, και να καταγγέλλουμε κάθε μηχανισμό που θέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο αναφαίρετο δικαίωμα της Υγείας, σε κάθε πολίτη της ακριτικής μας περιοχής ανεξαιρέτως, πιέζοντας με τον τρόπο μας, για την πλήρη στελέχωση και αναβάθμιση ειδικά το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου που είναι υπεύθυνο για την τριτοβάθμια περίθαλψη της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: