ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Σάββατο 28 Απριλίου 2007

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ


Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει απλήρωτους και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους στην Δ.Ε.Π.Α.Δ. και στην Ε.Α.Σ. Διδυμοτείχου.
Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες όχι μόνο οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου (Ε.Α.Σ.) αλλά και οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Διδ/χου (Δ.Ε.Π.Α.Δ.), που παραμένουν απλήρωτοι, λόγω έλλειψης χρηματικών κονδυλίων όπως συμβαίνει και σε άλλες προβληματικές δημοτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα.

Το πρόβλημα υπάρχει, λόγω του γεγονότος, πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες(προς το παρόν) πληροφορίες, η υπάρχουσα δημοτική επιχείρηση δεν υφίσταται… στα χαρτιά, για άγνωστους γραφειοκρατικούς λόγους ορισμένων τοπικών υπευθύνων, και επομένως η Περιφέρεια δεν εγκρίνει τους μισθούς των υπαλλήλων.
Οι υπάλληλοι πραγματοποιούν σιωπηρή «λευκή διαμαρτυρία», αλλά δεν έχουν το σθένος να προβάλλουν και να διεκδικήσουν το δίκαιο τους, γιατί φοβούνται το κλίμα «τρομοκρατίας» των εργοδοτών.
«Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα
περιμένουν ίσως κάποιο θαύμα».


Οι πολίτες του Διδ/χου ερωτούν:
1) Πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Π.Α.Δ. και της Ε.Α.Σ Διδ/χου;
2) Πότε θα δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, και πότε θα τους συμπαρασταθεί επιτέλους το Εργατικό Κέντρο Διδ/χου στα δίκαια αιτήματά τους;
3) Πότε θα αρχίσει η Δ.Ε.Π.Α.Δ να παράγει συστηματική πολιτιστική δράση με σκοπό την τουριστική προβολή του Διδ/χου;
4) Θα έχει η Δ.Ε.Π.Α.Δ. και οι εργαζόμενοί της, την διαφαινόμενη “ατυχία” όλων των ελλειμματικών δημοτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2007,δηλ. το …λουκέτο και την απόλυση των εργαζομένων τους, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της δημοτικής Αρχής;
5) Πότε θα ακολουθήσει η Δ.Ε.Π.Α.Δ. το φωτεινό παράδειγμα της γειτονικής Ορεστιάδας, που πραγματοποιεί ουσιαστικές και πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις, και όχι μόνο χορευτικές εκδηλώσεις , «πανηγύρια» και «κιτς» εκδηλώσεις του τύπου «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»,όπως γίνεται στο Διδ/χο;
6) Πότε θα επαναλειτουργήσει η Δ.Ε.Π.Α.Δ. τον θερινό δημοτικό κινηματογράφο του Διδ/χου;
7) Πού είναι ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Διδ/χου να συνδράμει τα δίκαια των εργαζομένων? Μα είναι φυσικά στην μεριά της εργοδοσίας, αντίπαλος των εργαζόμενων και κάνει πολιτική «υψηλού επιπέδου».
8) Πότε επιτέλους θα εορτασθεί και στο Διδυμότειχο, η Εργατική Πρωτομαγιά με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Διδυμοτείχου, όπως πρέπει, αφιερωμένη στην μνήμη των νεκρών αγωνιστών εργατών, ως πραγματική «γιορτή των εργατών» και όχι ως ανούσια και αποπροσανατολιστική «γιορτή των λουλουδιών»;
Η προαναφερόμενη σκληρή κριτική δεν ασκείται εναντίον φυσικών προσώπων (που μας είναι μάλιστα και συμπαθή ως άτομα), αλλά στρέφεται κυρίως κατά των θεσμικών και πολιτικών τους ρόλων, στους οποίους διακρίνουμε ανεπάρκεια, αδυναμία, έλλειψη πρωτοβουλιών και αναντιστοιχία των δράσεων τους με το κοινό λαϊκό αίσθημα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη είναι η με αριθμό 304/3-12-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Ντόλιου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το πεδίο ασκήσεων της περιοχής Ψηλού Στάλου στο Νομό Έβρου.


Αναλυτικότερα η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Το συγκεκριμένο πεδίο ασκήσεων λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Υπήρξαν θετικές και αρνητικές γνωμοδοτήσεις για την παραχώρηση εκτάσεων, εκ μέρους φορέων, από δεκαετίας. Η παραχώρηση εκτάσεων αναφερόταν σε μία έκταση 30.000 περίπου στρεμμάτων.
Σήμερα η έκταση του πεδίου βολής έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί, χωρίς να ζητηθεί νέα γνωμοδότηση από τους συγκεκριμένους φορείς. Επιπλέον, οι ασκήσεις-βολές του στρατού επί του συγκεκριμένου πεδίου βολής έχουν πολλαπλασιαστεί και συγχρόνως έχει αυξηθεί η έντασή τους.
Εδώ και αρκετό καιρό οι κάτοικοι τουλάχιστον δέκα χωριών έχουν αναστατωθεί. Ζητούν την απομάκρυνση του πεδίου βολής. Έχουν υπάρξει και αποφάσεις επί του θέματος των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο όμορων Δήμων Διδυμοτείχου και Ορφέα.
Το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει για το αν προτίθεται να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο πεδίο βολής. Ήδη, υπάρχουν κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη περί υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης 21.721 στρεμμάτων ιδιωτικών εκτάσεων.
Από την πλευρά μας εκείνο που επιθυμούμε να σημειώσουμε είναι ότι οι κάτοικοι των χωριών όλου του νομού παραμένουν στα χωριά τους –όσοι παραμένουν- γιατί έχουν ένα σπίτι και κάποια κτήματα. Εάν απαλλοτριωθούν τα κτήματά τους, θα επισπεύσουν την εγκατάλειψη των χωριών τους.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο πεδίο βολής».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας):
Κύριε συνάδελφε, πληροφορήθηκα το κείμενο της επικαίρου ερωτήσεώς σας. Είχαμε λίγες μέρες πριν από την επίκαιρη ερώτηση τη δυνατότητα να συναντηθούμε στο Υπουργείο, στο γραφείο μου –έμαθα ότι ήταν να έρθετε και εσείς- με τους συναδέλφους Βουλευτές Έβρου τον κ. Δερμεντζόπουλο, τον κ. Γεροντόπουλο, τον κ. Κελέτση και τους Δημάρχους Ορφέα και Διδυμοτείχου και με ενημέρωσαν διεξοδικά για το θέμα του πεδίου ασκήσεως στην περιοχή τους και ασχοληθήκαμε πολύ σοβαρά με αυτό το θέμα.
Και ως πρώτη αντίδραση, ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπούσε το δημόσιο στη δικάσιμο καθορισμού της τιμής μονάδος, δέχθηκε αναβολή της υποθέσεως, για να το δούμε όχι υπό την πίεση αυτής της σύντομης χρονικής πραγματικότητας.
Το πεδίο ασκήσεως εκεί, στην περιοχή αυτή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν αγνοούν ποτέ τις τοπικές κοινωνίες.
Θα ήθελα να πω ότι ενστάσεις, φόβοι, αγωνίες, κατηγόριες ότι εκεί πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ασκήσεις και τέτοιου είδους βολές, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων με χρήση ακόμη και ενδεχομένως, πυρηνικών -όπως ελέχθη και εγράφη- όπλων, είναι παντελώς ανυπόστατες.
Ο στρατός και προληπτικά και κατασταλτικά, με τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει καταδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος σε αυτό το σημείο, σε αυτό το πεδίο ασκήσεων, το οποίο υπάρχει και έχει αποφασισθεί να υπάρχει στην περιοχή με απόφαση του τότε Υφυπουργού Αμύνης, του κ. Αποστολάκη, το 1997.
Πάντως, επί του ερωτήματός σας, θα ήθελα να σας πω -και το αποδεικνύουμε με την αναβολή που πήρε η δικάσιμος της απαλλοτριώσεως, παρά το ότι ο στρατός θεωρεί ότι είναι αυτονόητο αυτό- ότι τα πεδία ασκήσεων είναι ευθεία συνάρτηση της υπάρξεως Ενόπλων Δυνάμεων και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν παραλείπουμε να εξετάζουμε αυτές τις αιτιάσεις και αυτά τα προβλήματα, που οι κάτοικοι επικαλούνται ότι δημιουργούνται, ώστε να επιλυθούν και να εξηγηθεί ότι αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι αυτά που θέλει και προτίθεται, αλλά και μπορεί να δημιουργήσει ο στρατός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του πεδίου βολής. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Πρόκειται για ένα πεδίο βολής που λειτουργεί μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ανάμεσα σε δέκα χωριά.
Πράγματι, παραχωρήθηκε μία έκταση 30.000 στρεμμάτων το 1997. Έκτοτε, το πεδίο βολής υπερδιπλασιάστηκε αυθαίρετα, χωρίς να ζητηθεί νέα γνωμοδότηση από τους καινούργιους φορείς. Το ένα ζήτημα είναι αυτό.
Το δεύτερο ζήτημα -και θέλω να το σημειώσετε αυτό, κύριε Υπουργέ- είναι ότι η συχνότητα των βολών των ασκήσεων δεν αυξήθηκε απλώς. Ενώ ήταν δύο-τρεις φορές το χρόνο, έχουμε πλέον δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Σε μία έκταση 70.000 στρεμμάτων, ανάμεσα σε δέκα χωριά κυριολεκτικά, ο στρατός ασκείται σε καθημερινή βάση. Επομένως, δεν μπορεί να τηρηθεί στην πράξη αυτό το οποίο γράφτηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση της έκτασης ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βοσκότοποι κ.λπ.
Δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν αγροτικές δραστηριότητες. Σχετικά με αυτό που λέτε να απαλλοτριωθούν, αναβλήθηκε το δικαστήριο, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει. Υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία. Το να λέμε 21.000 στρέμματα, σημαίνει ουσιαστικά ότι λέμε στους κατοίκους των χωριών «φύγετε από τα χωριά σας». Όχι, όμως, μόνο αυτό. Τα 21.000 στρέμματα ενεργοποιούν δικαιώματα της ΚΑΠ. Αν απαλλοτριωθούν, θα χάσουν αυτά τα δικαιώματα μέχρι το 2013.
Όσον αφορά την όχληση, είναι πραγματικά δραματική. Υπάρχουν θραύσματα βλημάτων μέσα σε αυλές σπιτιών. Υπάρχουν θόρυβοι, οι οποίοι είναι πλέον σε καθημερινή βάση. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να ασκηθεί. Δεν μπορούν να βγουν από τον περίβολο των χωριών τους οι κτηνοτρόφοι.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κύριε Υπουργέ. Προπάντων, αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ -και να το σημειώσετε και εσείς με ευλάβεια- είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την άριστη πραγματικά σχέση που έχουν οι πολίτες και οι φορείς του νομού με το στρατό.
Αυτή τη σχέση τη σφυρηλατήσαμε επί πολλές δεκαετίες. Να μη γίνει αφορμή αυτό το πεδίο βολής για να υπάρξει αυτή η ένταση. Έκκληση σας κάνουμε εκ μέρους όλων των κατοίκων να προχωρήσουμε στην κατάργηση του πεδίου βολής, γιατί υπάρχουν άλλες λύσεις. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει, ανάμεσα σε δέκα χωριά, να λειτουργεί σε καθημερινή βάση ένα τέτοιο πεδίο βολής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αντιλαμβάνομαι τη μεταβίβαση που κάνει ο συνάδελφος, ο κ. Βουλευτής, της έγνοιας των κατοίκων για ορισμένα γεγονότα που φαίνονται ότι είναι αντιφατικά με την ύπαρξη πεδίου ασκήσεως στην περιοχή.
Ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι έχει και μια ιστορία αυτό το πεδίο ασκήσεως. Πριν από το 1997 ήταν στην περιοχή του Βορείου Έβρου κοντά στο χωριό Χανδράς και νομίζω ότι επί της περιόδου που ήσασταν εσείς Νομάρχης μετακινήθηκε στην περιοχή που είναι σήμερα.
Θέλω να πω ότι το να μετακινείται ένα πεδίο ασκήσεως το οποίο εξυπηρετεί δυο μείζονες επιχειρησιακούς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στην άμυνα της χώρας, δεν είναι από αυτά τα οποία μπορεί να γίνονται με τόσο μεγάλη ευκολία.
Είπατε, όμως –και επαναλαμβάνω και εγώ με μεγαλύτερη έμφαση- ότι στο Νομό Έβρου η συνύπαρξη του στρατού με τους κατοίκους είναι κάτι το οποίο είναι δοκιμασμένο και είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί ότι γίνεται με όρους πραγματικής αλληλοκατανοήσεως. Και να είστε βέβαιος, όπως διαβεβαίωσα και τους συναδέλφους που είχαν έρθει στο γραφείο μου στις 13 Νοεμβρίου και τους Δημάρχους Διδυμοτείχου και Ορφέα, ότι ο στρατός χωρίς να μειώνει τις επιχειρησιακές του ανάγκες και απαιτήσεις, οι οποίες τελικώς, το λαό της περιοχής και το λαό της Ελλάδος βοηθούν, θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του όλες αυτές τις παρατηρήσεις και όλες αυτές τις ανησυχίες και θα εξακολουθήσει ο στρατός στο Νομό Έβρου και στη συγκεκριμένη περιοχή να βρίσκεται σε καθεστώς αλληλοκατανοήσεως και συνεργασίας με τους κατοίκους, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι η καλύτερη δυνατή, χωρίς να θίγονται τα πραγματικά συμφέροντα των κατοίκων και χωρίς να θίγεται η επιχειρησιακή ικανότης των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου.