ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΖΗΣΤΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ(LIVE YOUR MYTH).
ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ.
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
.


Μεγάλη επιτυχία είχε ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης και κατάρτισης Εθελοντών Ξεναγών του Διδυμοτείχου που διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου-Παράρτημα Διδ/χου στο Αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Λυκείου Διδ/χου.
Στις 6 Μαΐου 2007 την Κυριακή 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος επιμόρφωσης των εθελοντών ξεναγών του Διδυμοτείχου με το σκέλος της πρακτικής ξενάγησης, με αφετηρία το Τέμενος στην κεντρική πλατεία, ενώ μοιράστηκε και το ενημερωτικό CD ηλεκτρονικής ξενάγησης στους 15 εθελοντές ξεναγούς.
Έτσι λοιπόν ανακοινώνουμε προς όλους τους εν δυνάμει τουρίστες, επισκέπτες, μαθητές και τουριστικά γκρουπ ότι:
Οι Εθελοντές Ξεναγοί του Διδυμοτείχου και μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου-Παράρτημα Διδυμοτείχου ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες-τουρίστες που έχουν σκοπό να επισκεφτούν τον Νομό Έβρου και ειδικά το Διδυμότειχο, ότι έχουμε την δυνατότητα ως ντόπιοι εθελοντές ξεναγοί του Διδ/χου, να σας προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη ξενάγηση και προβολή της πολυπολιτισμικής ιστορίας της πόλης μας που θα σας μείνει αξέχαστη.
Υπάρχει η δυνατότητα εικονικής ηλεκτρονικής, αλλά και πραγματικής ξενάγησης.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης:

1) Θα περπατήσετε στα ίδια μέρη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και περπάτησε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτσης γύρω στο 1200, ο οποίος ανακηρύχθηκε άγιος και θεωρείτε προστάτης των ζητιάνων και εορτάζεται ως Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων.
2) Θα αφουγκραστείτε την ανάσα του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου 12ου γύρω στο 1710 από τις φυλακές-κάτεργα του Κάστρου.
3) Θα συμμετάσχετε στον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό της τακτικής της άλωσης της Κων/πολης του 1453, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε εδώ στο Διδ/χο τον χειμώνα του 1452 ο Μωάμεθ Β΄ Πορθητής.
4) Θα περπατήσετε στους ίδιους χώρους που περπάτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ όταν κατέλαβε την πόλη το 1913,ως απλός αντισυνταγματάρχης, οραματιζόμενος την ανασύσταση του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους. Η Ανδριανούπολη και το Διδυμότειχο ήταν οι δύο ιερότερες πόλεις των Τούρκων.
5) Θα δείτε την στέψη του αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πάνω στο κάστρο γύρω στα 1320.
6) Θα επισκεφθείτε τα ίδια μονοπάτια που επισκέφτηκε ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Ελλάδας γύρω στα 1920, αφού έχει δώσει το όνομα του στην πρωτεύουσα του Νομού, την Αλεξ/πολη και πριν βρει τραγικό θάνατο στην Αθήνα από δάγκωμα μαϊμούς.
7) Θα ακούσετε τις φοβερές συνωμοσίες του τσάρου Φερδινάνδου της Βουλγαρίας γύρω στα 1918 που προσπαθούσε με εφαλτήριο το Διδ/χο να βρει διέξοδο στο Αιγαίο.
8) Θα γνωρίσετε τα μέρη που γεννήθηκε το 1880, ο μεγάλος εθνικός μας ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης ιδρυτής του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Πλανηταρίου στην Αθήνα.
9) Θα γνωρίσετε το Γυμνάσιο όπου δίδαξε ως καθηγητής-φιλόλογος ο μεγάλος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος το 1941, καθώς και την περιπέτεια της διαφυγής του στην Μέση Ανατολή από τον ποταμό Έβρο.
10) Θα γνωρίσετε την πόλη –λιμάνι του Έβρου, την Πλωτινούπολη, που ίδρυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός προς τιμή της γυναίκας του Πλωτίνης γύρω στο 200μ.χ.
11) Θα «συναντήσετε» και θα νιώσετε ρίγος, από τον αιμοβόρο Βούλγαρο Τσάρο και ιδρυτή του Α΄Βουλγαρικού Κράτους, τον Κρούμμο να καταστρέφει το Κάστρο και να σφάζει τους κατοίκους του στα 813μ.Χ.
12) Θα επισκεφτείτε το αρχαιότερο, μεγαλύτερο (1 στρέμμα έκταση), και λαμπρότερο (λόγω της λαμπυρίζουσας μολύβδινης στέγης του) Οθωμανικό Τέμενος της Ευρώπης που δυστυχώς παραμένει παραμελημένο.
13) Θα επισκεφτείτε τα αρχαιότερα σωζόμενα Οθωμανικά Λουτρά της Ευρώπης που είναι και αυτά εγκατελελλειμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
14) Θα επισκεφτείτε τα μοναδικά σε αξία και αριθμό (πάνω από 700) σπήλαια-κατοικίες, λαξευμένα στους βράχους του Πέτρινου Λόφου του Διδ/χου, που ακόμα κατοικούνται από σύγχρονους «ανθρώπους των σπηλαίων», και είναι ανώτερα και από τα αντίστοιχα της Καππαδοκίας, αν φυσικά αξιοποιηθούν.
15) Θα γνωρίσετε την μοναδική «εν ζωή» κατοικήσιμη Βυζαντινή-μεσαιωνική πόλη της Ελλάδος, και όχι μια «απολιθωμένη» πόλη-κουφάρι, αλλά ένα ζωντανό Μουσείο «ώσμωσης» πολιτισμών (Αρχαίων Θρακών, Ρωμαϊκή Πλωτινούπολη, Βυζαντινού Πολιτισμού, Οθωμανική Πρωτεύουσα, Αρμένικου Πολιτισμού, Εβραϊκή Παροικία Σεφαραδίμ, Πολιτισμού των Ρομ).

ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:
ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΔ/ΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: