ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2006

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

Επιμέλεια-Σύνταξη
Σιναπίδης Στέφανος

Ο «Υπερκομματικός Συντονιστικός Φορέας Πολιτών και Συλλόγων για την αναβάθμιση του Διδυμοτείχου» αποτελεί μια υποβόσκουσα, επιτακτική, πρόσφατη, άτυπη συσπείρωση Πολιτών, Οργανώσεων, Φορέων και Συλλόγων του Διδυμοτείχου, που έχει σκοπό να διεκδικήσει από το 2007,από την Κυβέρνηση, τους βουλευτές, τον Δήμαρχο, τον νέο Έπαρχο και το Νομαρχιακό Σχήμα που προέκυψε μετά τις εκλογές, μεγαλύτερο μερίδιο παροχών και διευκολύνσεων για τον ιδιαίτερα παραμελημένο Δήμο του Κεντρικού Έβρου, το Διδυμότειχο, με σκοπό την ανάπτυξή του.
Στον Συντονιστικό Φορέα Πολιτών και Συλλόγων για την αναβάθμιση του Διδ/χου συμμετέχουν ο Σύλλογος Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Διδ/χου και Περιφερείας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου και Περιφερείας, ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου, ο Σύλλογος Αυτοκινητιστών ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Διδ/χου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Πλωτινούπολη» κ.λ.π. Επίσης δήλωσαν επιθυμία ως παρατηρητές να συμμετέχουν, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Διδ/χου, και το Παράρτημα Διδ/χου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.
Θα εμφανιστούμε στο προσκήνιο και θα παραμείνουμε κοντά στη δημοσιότητα , αλλά θα αγωνιζόμαστε και στο παρασκήνιο κρυφά. Θα δίδονται κατά καιρούς έγγραφες ανακοινώσεις και διεκδικητικές προτάσεις στον Τύπο.
Όλοι μας, οι πολίτες του Διδ/χου για την υποβάθμιση του Διδ/χου, μέχρι τώρα, διαμαρτυρόμασταν μόνο ατομικά, χωρίς αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τα αποτελεσματικά από ετών δρώντα «λόμπυ» των άλλων πόλεων του Νομού, που δουλεύουν ακατάπαυστα με επιτυχία, και υπόγεια και φανερά, αναδεικνύοντας πάντα δικούς τους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις εξουσίας, και εκβιάζοντας με την ψήφο τους, πετυχαίνουν τελικά την προώθηση των συμφερόντων τους.
Για να επιτύχουμε λοιπόν την προώθηση των δικών μας, τοπικών συμφερόντων, συγκροτούμε έναν ισχυρό πολιορκητικό «κριό», έναν Συντονιστικό Υπερκομματικό Φορέα Συλλόγων του Διδυμοτείχου. Ήδη οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι της πόλης με πολυάριθμα μέλη εξέφρασαν συμμετοχή.
Ο Συντονιστικός Φορέας εκπροσωπεί τις οικονομικά ενεργές μονάδες που πλήττονται άμεσα από την δεινή οικονομική κατάσταση της περιοχής μας δηλ. έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστηματάρχες, αγρότες, Συν/χοι, ενεργοί πολίτες, τοπικές δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού .
Όλοι οι παραπάνω αποτελούν τον αγωνιστικό και διεκδικητικό πόλο-«λόμπυ» του Διδυμοτείχου, που είναι υπερκομματικός λόγω της σύνθεσης του , και θα μπορεί έτσι να δρά με περισσότερη ευελιξία, για να προετοιμάσει, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση, Βουλευτές, Νομάρχη, Δήμαρχο, Έπαρχο, Κεντρική διοίκηση, Υπουργεία, Νομαρχιακούς, Επαρχιακούς Συμβούλους, και να δρομολογήσει την επίλυση όλων των αιτημάτων και προβλημάτων του Καποδιστριακού Δήμου Διδ/χου, που θα τεθούν από εμάς.
Αναφέρουμε παρακάτω, ένα πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα υποβάθμισης της πόλης μας που αποτελμάτωσε διοικητικά το Διδυμότειχο και θα το αποτρέπαμε εάν υπήρχε το 2004, ο Συντονιστικός Φορέας που σήμερα οργανώνουμε.
Ως γνωστόν, στις 24/11/2004, σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πραξικοπηματικά «εν μία νυκτί», με τροποποίηση του Οργανισμού Οργάνωσης και λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποδεκατίστηκαν και αποψιλώθηκαν οι υπηρεσίες του Επαρχείου στην πόλη μας και αναβαθμίσθηκαν όλα τα Τμήματα της Ορεστιάδας σε Δ/νσεις.
Έτσι σήμερα το Επαρχείο Βορείου Έβρου, ουσιαστικά υπάρχει μόνο κατ’όνομα στο Διδ/χο,(όπου υπηρετούν μόνο 20 υπάλληλοι, ενώ στην Ορεστιάδα 150, με αντίστοιχη αναλογία παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες Διδ/χου:Ορεστιάδας, 1:7 ) ενώ όπως ομολογείται από επίσημα χείλη, ο ρόλος του Επαρχείου είναι περιττός, με σκοπό να αχρηστευθεί, καταδικάζοντας έτσι την πόλη μας, αν συμβεί και αυτό, σε διοικητικό μαρασμό.
Για να αποδείξουμε την έντεχνη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Επαρχείου σε βάρος του Διδ/χου, χαρακτηριστικά αναφέρουμε, πως το 2004, καταργήθηκε το Κτηνιατρείο Μεταξάδων, λειτουργεί μόνο το Κτηνιατρείο Διδ/χου στην Επαρχία του οποίου, το ζωικό κεφάλαιο είναι διπλάσιο από αυτό της Επαρχίας Ορεστιάδας, στην οποία όμως λειτουργεί αναβαθμισμένη Δ/νση Κτηνιατρικής και πρόσφατα ιδρύεται και Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο Εξωτικών νοσημάτων.
Επαρχία Διδ/χου= 5.500 βοοειδή, 30.000 αιγοπρόβατα.(2/3 ζωικού κεφαλαίου) Επαρχία Ορεστιάδος=2.500 βοοειδή, 15.000 αιγοπρόβατα(1/3).
Επίσης λειτουργεί Τμήμα Υγείας στην Ορεστιάδα, ενώ δεν υπάρχει στο Διδ/χο όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο, και το Τμήμα Υγείας επιβάλλεται να λειτουργεί συμπληρωματικά αυτού.
Εμείς πιστεύουμε και διεκδικούμε, πως το Επαρχείο Βορείου Έβρου, έχει ρόλο, πρέπει να αναβαθμισθεί και να στελεχωθεί μέσα στα πλαίσια της περιφερειακής και διοικητικής αποκέντρωσης του Ελληνικού Κράτους. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να απαιτήσουμε πάραυτα, να κτισθεί καινούριο Διοικητήριο-Επαρχείο στο Διδ/χο (όπως έχει κάθε έδρα Επαρχείου στην χώρα μας), για να εξυπηρετεί τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των καιρών και των κατοίκων μας, και μάλιστα στον Νομό Έβρου που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος νομός της χώρας μας. Ο Νομός Έβρου που έχει βαρύνουσας σημασίας γεωπολιτική θέση, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να ενισχυθεί, και όχι να αποδυναμωθεί ο κρίσιμος ρόλος του, όπως πολλοί, ελλείψει διορατικότητας πρεσβεύουν.
Ζητούμε όχι να μεταφερθούν Υπηρεσίες του Επαρχείου από την Ορεστιάδα, αλλά να δημιουργηθούν αντίστοιχα Τμήματα και στο Διδυμότειχο, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του δεύτερου σε πληθυσμό, Δήμο του Νομού Έβρου, συμπρωτεύουσα του Νομού, και έδρα του Επαρχείου, το Διδυμότειχο.
Προτείνουμε, δε, το Επαρχείο Βορείου Έβρου στην παραμεθόριο ευαίσθητη αυτή εσχατιά της πατρίδος μας, να αποκτήσει το δικό του Σύμβολο-Έμβλημα, το Κάστρο του Διδ/χου (ή το πιο «προχωρημένο σήμα κατατεθέν του Διδ/χου», το πολυπολιτισμικό δίπολο Εκκλησία-Τέμενος), για να προβάλλεται τουριστικά η περιοχή μας.
Εκτός φυσικά από το παραπάνω υπάρχουν και πλήθος άλλων προβλημάτων και αιτημάτων που χρειάζονται κατάλληλη προώθηση και αγώνα για να επιλυθούν. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κατάλληλη παρέμβαση από το Συντονιστικό Υπερκομματικό Φορέα.
Τέτοια συγκεκριμένα αιτήματα είναι περιληπτικά τα παρακάτω:
1)Υπηρεσίες Επαρχείου,
2) Υποβαθμισμένο Αστυνομικό Τμήμα Διδ/χου,
3) Δημιουργία Αστυνομικής Υ/νσης,
4) Διαβατήρια,
5)Προβληματικό και υποβαθμισμένο Νοσοκομείο Διδ/χου,
6)Προβληματικό και ανεπαρκές ΙΚΑ Διδ/χου,
7)Πολιτιστική αποτελμάτωση,
8)Τουριστική υποβάθμιση του Κάστρου,
9)Οικολογική κατρακύλα του Ερυθροποτάμου
, κ.λ.π.
Φυσικά υπάρχουν και τα γενικότερα προβλήματα της οικονομικής ανέχειας, της ανεργίας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος του Διδυμοτείχου κ.λ.π. τα οποία όμως χρήζουν εντατικότερη διεκδίκηση από την κυβέρνηση.
Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στην κεντρική και τοπική εξουσία του Νομού Έβρου ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας του Διδυμοτείχου δεν είναι πια μαλθακοί πολίτες και παθητικοί αποδέκτες αποφάσεων αποδυνάμωσης της περιοχής τους.
Να υπογραμμίσουμε ότι κάθε απόφαση από δω και πέρα που θα αντιτίθεται στα συμφέροντα του Διδ/χου, από όπου και αν εκπορεύεται, θα συναντά ένα συμπαγές μπλοκ αντίδρασης και άμυνας από την πλευρά του Συντονιστικού Υπερκομματικού Φορέα , αλλά και από όλους τους πολίτες.
Να δείξουμε με την δράση μας, πως η σημερινή γενιά των σαραντάρηδων πολιτών της Επαρχίας Διδ/χου που επένδυσε οικονομικά και συναισθηματικά στον τόπο μας, ότι θα συντρίψει τους πολιτικούς «νεκροθάφτες» της περιοχής που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, και όλους τους ντόπιους προσκυνημένους, κιοτήδες, οσφυοκάμπτες και «Εφιάλτες» που κατά καιρούς ξεπούλησαν το Διδ/χο μπροστά στα προσωπικά τους συμφέροντα, για μια «χούφτα δολάρια».
Δεν στρεφόμαστε ατομικά εναντίον προσώπων, αλλά εναντίον του «κατεστημένου των μηχανισμών», που μετέτρεψαν το Διδ/χο σε «Σπιναλόγκα».
Θα πρέπει οι «νησίδες πρωτόγονης πολιτικής» που εφαρμόζουν σήμερα οι τοπικοί ηγήτορες της προηγούμενης γενιάς, και δεν οδηγούν πουθενά, να εξελιχθούν σε ένα ισχυρό τοπικό υπερκομματικό, πολιτικό «λόμπυ», που να μπορεί να κατευθύνει τα δικά μας κατάλληλα πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά της τοπικής και κεντρικής εξουσίας, για να επηρεάζουν τις εξελίξεις και τις παροχές προς όφελος μας.
Το υπερκομματικό αυτό, τοπικό πολιτικό «λόμπυ»,θα πρέπει να μην αποτελείται από «κλασσικές πολιτικές φιγούρες», «παλαιοκομματικούς» ή «εκσυγχρονιστικά εξαπτέρυγα» (όπως η προηγούμενη γενιά της πόλης μας σε αμφότερα τα κόμματα) αλλά από πρόσωπα άφθαρτα, με φρέσκες ιδέες, ευρύτερης αποδοχής, ενδιαφέρουσες υποστάσεις, καταξιωμένες τόσο στο κοινωνικό όσο και στο επαγγελματικό πεδίο, αλλά και με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας και διείσδυσης στην κοινωνία.
Να δημιουργηθεί μία «κρίσιμη μάζα» από τις ντόπιες «δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού», που θα στείλει με κάθε τρόπο (και ιδίως με την απειλή της ψήφου μας κατά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές), στο σπίτι τους, όσους δεν εργάζονται για την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη του Νομού, και υποβαθμίζουν συστηματικά τις ντόπιες οικονομικές μονάδες του Διδυμοτείχου οδηγώντας τες έτσι σε μαρασμό.
Η πολιτική και ειδικά οι εκλογές είναι ψυχολογία, και η ψυχολογία είναι «κολλητική».Εάν καταφέρουμε με τις ενέργειές μας, να γίνουμε μία «βιομηχανία» παραγωγής αιτημάτων της Επαρχίας Διδ/χου, και δημιουργήσουμε στην κυβέρνηση, Βουλευτές, Νομάρχη, Έπαρχο, Δήμαρχο , μια ψυχολογία αρνητική προς τα πρόσωπά τους, όλοι θα κοιμούνται και θα σηκώνονται με την έγνοια που θα πάνε οι ψήφοι των κατοίκων του Διδ/χου, και τι θα πρέπει να κάνουν για να μεταστρέψουν το κλίμα αυτό. Και φυσικά για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας.
Εν κατακλείδι, είναι κοινή διαπίστωση σε όλους μας ότι ο «ασθενής» Δήμος Διδυμοτείχου, από την μια αργοπεθαίνει από σήψη, και από την άλλη κάποιοι κρύβουν τις σωτήριες «αντιβιοτικές ενέσεις», για λογαριασμό τους, αφαιρώντας από εμάς κάθε ελπίδα ανάρρωσης, και μας ξεγελούν μοιράζοντάς μας «ασπιρίνες». Στην πολιτική όμως, όπως και στην ζωή για να γίνεις καλά πρέπει πρώτα να παραδεχθείς ότι είσαι άρρωστος και ύστερα να επιλέξεις την κατάλληλη θεραπεία.
Να διεκδικήσουμε λοιπόν ως πολίτες του Διδ/χου την θεραπεία μας, ανεξάρτητα από κόμματα, με μοναδικό κριτήριο το συλλογικό συμφέρον της πόλης μας, γεγονός που θα οδηγήσει μακροχρόνια και σε ικανοποίηση του ατομικού μας συμφέροντος.
Όσοι από τους κυβερνώντες, είναι βαριά προσβεβλημένοι από το «σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας» και δεν έχουν καταλάβει πως έχουν αποκοιμηθεί πάνω σε ένα «ηφαίστειο» που βράζει, γιατί «ηφαίστειο» είναι τελευταία το Διδυμότειχο, που κινδυνεύει να χάσει το «τραίνο της ανάπτυξης», όταν ξυπνήσουν θα είναι στο περιθώριο της εξουσίας.
Από το «σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας» πάσχουν όλοι οι ασκούντες εξουσία, που περιφερόμενοι κατά καιρούς στην Επαρχία Διδυμοτείχου, αφουγκραζόμενοι τις κραυγές αγωνίας των ντόπιων πολιτών και επαγγελματιών, αντιδρούσαν κυνικά, λέγοντας «μα γιατί διαμαρτύρονται εντόνως αυτοί και μας ενοχλούν, στο κάτω-κάτω, αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε επιτέλους παντεσπάνι».
Πάντως δεν είναι ποτέ αργά για μία «Μαρία Αντουανέτα», αν το καταλάβει νωρίς, να μεταλλαγεί σε «Ζαν ντ΄ Αρκ»του Έβρου και να θριαμβεύσει, αρκεί να προσεταιριστεί τους μη προνομιούχους της ευρύτερης περιφέρειας του Κεντρικού Έβρου, και ιδίως τους κατοίκους της Επαρχίας Διδυμοτείχου.
Είναι κοινή πεποίθηση τον τελευταίο καιρό, στους κατοίκους της Επαρχίας Διδυμοτείχου, ότι στις «εξετάσεις» που έδωσε για τον Κεντρικό Έβρο, τα προηγούμενα χρόνια, η τωρινή κυβέρνηση, οι βουλευτές, η Δημαρχιακή, η Νομαρχιακή και Επαρχιακή Αρχή, παρέδωσε δυστυχώς «λευκή κόλλα».Βέβαια υπάρχει ακόμα καιρός για να αντιστραφεί το κλίμα, και να μην μείνει μια ολόκληρη παράταξη «μετεξεταστέα».Ο καιρός θα δείξει.
Επιτέλους, οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Διδ/χου, βροντοφωνάζουν, ότι η παραμελημένη πόλη του Διδ/χου δεν είναι «μπανανία», αποικία και προτεκτοράτο κανενός, όπως τουλάχιστον κατάντησε τα τελευταία χρόνια, λόγω της μη λειτουργίας οργανωμένου, συλλογικού μοχλού πίεσης των κατοίκων μας.Αυτή την έλλειψη καλείται να αναπληρώσει ο Συντονιστικός Υπερκομματικός Φορέας του Διδ/χου.
O Συντονιστικός Υπερκομματικός Φορέας του Διδ/χου θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα διευρυμένο «Συνδικάτο Δημοτών Διδυμοτείχου», που θα έχει στόχο να προασπίζει τα συμφέροντα των κατοίκων του Διδυμοτείχου από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τις δημοτικές, νομαρχιακές και κυβερνητικές αρχές στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: