ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2006

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΔ/ΧΟΥ 2



ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ.
(αυθεντικοί διάλογοι βγαλμένοι από την παιδική αφέλεια, που χρωματίζουν το κυκλοφοριακό χάος του Διδυμοτείχου).

Στην πόλη του Διδυμοτείχου από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις 15 Νοεμβρίου 2006 λειτούργησε στο Δημοτικό θέατρο Διδ/χου, Έκθεση Τροχαίας που διοργάνωσε η Αστυνομική Δ/νση Ορεστιάδας με θέμα την οδική ασφάλεια.
Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο στις 11/11/2006, με σχετική επιτυχία ακολούθησε τις επόμενες μέρες επίσκεψη των Σχολείων της Περιφέρειας Διδυμοτείχου στην έκθεση Τροχαίας, και ενημέρωση των μικρών μαθητών για θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, από αρμόδιους Αξιωματικούς της Τροχαίας.
Οι ερωτήσεις και οι αφελείς απορίες των μικρών μαθητών σε μορφή διαλόγου που ακολουθούν, αποκαλύπτουν με τρόπο ανατριχιαστικό, την αντίληψη που έχουν οι δεκάχρονοι πιτσιρίκοι για το τι είναι φυσικό και νόμιμο στην κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων στην πόλη του Διδ/χου.
1ος Διάλογος
Αστυνομικός Τροχαίας: - Παιδιά πρέπει να προσέχετε όταν κυκλοφορείτε στην πόλη σας, και να πηγαίνετε πάντα από τα πεζοδρόμια.
Μαθητής: - Ποια πεζοδρόμια; Κύριε Αστυνόμε, στο Διδυμότειχο δεν έχουμε πεζοδρόμια και εκεί που υπάρχουν, παρκάρουν αυτοκίνητα ή υπάρχουν καθίσματα.
Αστυνομικός Τροχαίας: ;;;
(Σχόλιο= Η αφοπλιστική έως και αφελής απάντηση του μαθητή συμπυκνώνει σε δύο λέξεις το πρόβλημα αυτό του Διδ/χου που κάποιοι το θεωρούν ανυπόστατο).
2ος Διάλογος
Μαθητής: - Κύριε Αστυνόμε, πεζόδρομος είναι ο δρόμος που κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια;
Αστυνομικός Τροχαίας:- Όχι παιδί μου είναι ο δρόμος που κυκλοφορούν μόνο οι πεζοί.
Μαθητής:- Μα στον πεζόδρομο τον δικό μας (του Διδ/χου) η μαμά μου, μου λέει να προσέχω τα αυτοκίνητα.
(Σχόλιο= Τα δεκάχρονα παιδιά του Διδυμοτείχου έχουν εθιστεί με την ιδέα ότι οι κεντρικοί πεζόδρομοι των πόλεων κυκλοφορούνται κυρίως από οχήματα, αυτοκίνητα και μηχανάκια ανεξέλεγκτα, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας χωρίς περιορισμό, όπως στο Διδ/χο)
3ος Διάλογος
Αστυνομικός Τροχαίας:- Παιδιά όταν θέλετε να περάσετε το δρόμο, να περνάτε πάντοτε από τις διαβάσεις με τις κίτρινες και άσπρες ρίγες.
Μαθητής:- Μα κύριε Αστυνόμε, όταν πάμε να περάσουμε από τις διαβάσεις αυτές, δεν σταματάει κανένα αυτοκίνητο.
Αστυνομικός Τροχαίας: ;;;
(Σχόλιο= Η έλλειψη κυκλοφοριακής συνείδησης από μέρους μας ως οδηγών, αλλά και η ταυτόχρονη ανεπάρκεια ελέγχου των αστυνομικών αρχών, είναι καθημερινό βίωμα των μικρών μαθητών)
4ος Διάλογος
Μαθητής:- Κύριε Αστυνόμε όταν μεγαλώσω και πάρω μηχανάκι, θα μπορώ να κάνω «σούζες»;
Αστυνομικός Τροχαίας:- Όχι παιδί μου είναι παράνομο.
Μαθητής: - Μα κύριε Αστυνόμε εγώ έχω δεί πολλές φορές τα μεγάλα παιδιά να κάνουν σούζες στους κεντρικούς δρόμους του Διδυμοτείχου, μπροστά από τους αστυνομικούς, και αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να χαμογελούν.
Αστυνομικός Τροχαίας: ;;;
(Σχόλιο= Τα παιδιά βιώνουν την κυκλοφοριακή ασυδοσία του Διδυμοτείχου και την έλλειψη καταλογισμού παραβάσεων σαν ένα φυσιολογικό φαινόμενο).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Επιμέλεια- Σύνταξη
Σιναπίδης Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: