ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007

ΧΩΜΑΤΕΡΗ "ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ" ΒΛΗΜΑΤΩΝ




ΧΩΜΑΤΕΡΗ «ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ»; ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ;
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ».

Επιμέλεια-Σύνταξη
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου


Τα Πεδία Βολής απομακρύνονται από όλη τη Ελλάδα λόγω των επικίνδυνων βλημάτων για το περιβάλλον, αλλά προβλέπεται να κάνουν στάση στο Διδυμότειχο, αν δεν αντιδράσουμε, πριν μεταφερθούν στην Βουλγαρία.
Το παρακάτω άρθρο που παραθέτουμε αποκαλύπτει (εκ των συμφραζομένων) τα σχέδια για την δημιουργία ενός γιγαντιαίου Πεδίου Βολής στο Διδυμότειχο με χρήση συμβατικών και σύγχρονων επικίνδυνων όπλων, που θα αφανίσει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης της πόλης μας.
Στις 28/4/2006 δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 347/28-4-2006) απαλλοτρίωσης 21.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου για την επέκταση του πεδίου Βολής Ψηλός Στάλος, που σε πλήρη ανάπτυξη θα καταλαμβάνει 75.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων δηλ. το 7% του ζωτικού χώρου στην «καρδιά» της Επαρχίας Διδ/χου.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006
Άρθρο του Λουκά Δημάκα

Ψάχνουμε για πεδία βολής σε Βουλγαρία και Αλβανία
.



ΣΤΗ... ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και την Αλβανία αναζητεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πεδία βολής για την εκπαίδευση των πιλότων της στις ρίψεις βομβών! Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας δρομολογεί διαδικασίες απορρύπανσης απενεργοποιημένων πεδίων βολής και παλαιών ναρκοπεδίων στα οποία έχουν συσσωρευτεί επικίνδυνες ουσίες (τοξικά, βαρέα μέταλλα κ.ά.).
Το κλείσιμο του ενός μετά το άλλο, σειράς πεδίων βολών για περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς ή λόγους ασφαλείας και οι πιέσεις για το κλείσιμο ή τον περιορισμό της χρήσης των υπολοίπων, έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιτελείς της Αεροπορίας που βλέπουν να προκαλείται μεσοπρόθεσμα πρόβλημα στον τομέα της εξάσκησης σε ρεαλιστικές συνθήκες αφέσεως όπλων κατά στόχων.
Πιο πρόσφατα μπήκε λουκέτο, ύστερα από έντονες πιέσεις σχετικά με κινδύνους μόλυνσης της περιοχής και τη λειτουργία ιχθυοτροφείου, στο πεδίο βολής στη Σχίζα - ένα μικρό νησί στη Μεσσηνία, ανοιχτά της Μεθώνης.
Πέρυσι, κατόπιν πιέσεων από τοπικούς φορείς και ύστερα από αρκετές μεσοβέζικες λύσεις, έκλεισε το πεδίο βολής στο Μάλεμε Κρήτης, προξενώντας μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση των πιλότων των αεροσκαφών F-16 και Α-7. Οι κάτοικοι προέβαλαν για χρόνια τις διαμαρτυρίες των τουριστών από τη σχετική αεροπορική δραστηριότητα.
Το αεροπορικό έργο από τη Σχίζα και το Μάλεμε έχει μεταφερθεί στο πεδίο βολής στο Παλαιοχώρι Ηλείας, όπου όμως ήδη οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Η οικιστική ανάπτυξη της τελευταίας 15ετίας έχει «περικλείσει» και το Παλαιοχώρι προκαλώντας, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, ακόμα και προβλήματα ασφαλείας στους κατοίκους και στους κολυμβητές.
Το κύριο βάρος έχει πέσει τώρα εκτός από το Παλαιοχώρι στο πεδίο βολής στην Κρανέα Ελασσόνας, οι κάτοικοι της οποίας είχαν ξεσηκωθεί το 2001 ανησυχώντας για χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Χρησιμοποιούνται επίσης ένα πεδίο βολής στα νησιά Καράβια, ανατολικά της Λακωνίας (μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό), ένας χώρος στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, καθώς και στην Ποτίδαια.
Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αναγνωρίζει τον προβληματισμό των κατοίκων και αναζητεί λύσεις για εκείνες τις περιπτώσεις όπου θεωρεί ότι υπάρχει πραγματική βάση. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει έρευνα σε βαλκανικές χώρες - ήδη ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Αυλωνίτης έκανε σχετική βολιδοσκόπηση στον Βούλγαρο ομόλογό του, καθώς στη Βουλγαρία υπάρχει πεδίο βολής που χρησιμοποιείται και από τους Αμερικανούς. Αν υπάρξει συμφωνία, τα ελληνικά αεροσκάφη θα εξορμούν από τη Χρυσούπολη. Έρευνα γίνεται και στην Αλβανία.
Η... εξαγωγή τέτοιου είδους αεροπορικών δραστηριοτήτων για περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς λόγους είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη.
Οι Γερμανοί για παράδειγμα από παλιά έκαναν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις στην Τουρκία και στην Πορτογαλία. Επίσης βολές αντιαεροπορικών βλημάτων κάνουν αρκετές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κ.ά.) στο ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής Κρήτης.


ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.

1) Σαράντα χιλιάδες (40.000) βολές με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου Phalanx 149-2 έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ασκήσεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Ταυτόχρονα, παραμένουν στη διάθεσή του άλλες δέκα χιλιάδες βλήματα του ίδιου τύπου.
2) Στα νησιά του Αιγαίου το 2003 γίνεται ευρεία χρήση από τα Τάγματα Εθνοφυλακής του αντιαρματικού-αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23 ρωσικής προέλευσης, που ρίχνει βλήματα b-3T, στην κεφαλή των όποιων υπάρχει η αναφλεκτική ουσία DU-5 (Depleted Uranium-απεμπλουτισμένο ουράνιο). Με τέτοια βλήματα έχουν έρθει σε επαφή χιλιάδες έφεδροι φαντάροι πυροβολητές, αποθηκάριοι, εξουδετερωτές βομβών, χωρίς να λαμβάνονται οι στοιχειώδεις προφυλάξεις. Έντονη διαμαρτυρία των Εθνοφυλάκων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Λουκά Αποστολίδη.
3)Οι Α/Τ πύραυλοι Milan έχουν ραδιενεργό θόριο.
4)Το εξάκανο πυροβόλο Vulcan 30mm ρίχνει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
5)Τα άρματα Μ1-Α1ΗΑ, Abraham USA έχουν θωράκιση με DU (Depleted Uraniuum).
6)Τα πολυβόλα Gatling 8-12 των ελικοπτέρων Apache ρίχνουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
7)Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι επικίνδυνα κυρίως όταν σκάσουν π.χ. σε ένα πεδίο Βολής και διασκορπιστούν με τον αέρα, οπότε παραμένουν στο έδαφος και αναμιγνύονται με το νερό και στη συνέχεια μέσω της διατροφικής αλυσίδας με τα φυτά και ζώα εισέλθουν στον άνθρωπο είτε μέσω της πεπτικής είτε μέσω της αναπνευστικής οδού.
8) 3.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ισοδυναμούν με έναν τόνο ουρανίου.
9) 900.000 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων-σκουπιδιών από την λειτουργία 430 πυρηνικών αντιδραστήρων περιμένουν την απόθεσή τους σε «χωματερές» ανά τον κόσμο με την μορφή βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
10)Οι ΗΠΑ θεωρούν ακίνδυνα τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
11)Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφός τους.
12)Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί; ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στην Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών…. 13) Ιδιαίτερα στην Κρήτη η ύπαρξη των νατοϊκών και ελληνικών βάσεων, πεδίων βολής και πυρηνικών όπλων (Γούρνες Ηρακλείου, Σούδα, Ακρωτήρι Χανίων κλπ) ευθύνονται για τον διπλασιασμό της λευχαιμίας και του αιματολογικό καρκίνου την περίοδο 1992-1995, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας οργανισμός δεν πραγματοποίησε μια επιδημιολογική μελέτη παρόλο που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. 14)Η περιοχή της Σούδας και ο όρμος της έχουν μετατραπεί σε χώρο επικίνδυνων αποβλήτων που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων και μέσων χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου
15)Σε ό,τι αφορά το Στρατό Ξηράς, οι έρευνες επικεντρώνονται στο οπλοστάσιο των ελικοπτέρων Apache, το πολυβόλο των οποίων είναι πανομοιότυπο με εκείνο των βομβαρδιστικών αεροσκαφών Α-10, που χρησιμοποιούν βλήματα PGU -14/B με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ζητούμε ως Οικολογική Εταιρεία Έβρου-Παράρτημα Διδυμοτείχου:
1)Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου της 7/8/2006 όπως και οι αντίστοιχες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Κουφοβούνου (28/3/2005) και Ασβεστάδων ( 2/2/2006) για την μη απαλλοτρίωση των 21.000 στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων και την αποτροπή της επέκτασης-γιγάντωσης του Πεδίου Βολής Ψηλός Στάλος, όπου πιθανόν προβλέπετε η χρήση επικίνδυνων βλημάτων (απεμπλουτισμένου ουρανίου;) καθιστώντας την περιοχή μας σε μερικά χρόνια πιθανή χωματερή ραδιενεργών αποβλήτων.
2)Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη του Κεντρικού Έβρου όταν στην καρδιά του θα φυτευθεί ένα «μαχαίρι ύποπτων βλημάτων», και δημιουργηθεί μία περίκλειστη «νεκρή ζώνη», έκτασης 75.000 στρεμμάτων όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση;
3)Ποίος θεματικός, περιηγητικός , οικολογικός, αρχαιολογικός τουρισμός θα αναπτυχθεί στο Διδυμότειχο, όταν αυτό καταδικαστεί να γίνει «κρανίου τόπος» και «άσυλο καρκινοπαθών»;
4)Πως θα είναι δυνατόν (όποτε ωριμάσουν οι τοπικές παραγωγικές συνθήκες) ,να προωθήσουμε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά τα τοπικά μας προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (φέτα Διδ/χου, καβουρμάς και τσίπουρο Σουφλίου, καρπούζια Αμορίου κ.λ.π.) όταν αυτά θα παράγονται σε μία περιοχή που γειτνιάζει με ένα ύποπτο από πλευράς δημόσιας υγείας Πεδίο Βολής;
Αιδώς Αργείοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: