ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

ΧΩΜΑΤΕΡΗ "ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ" ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΧΩΜΑΤΕΡΗ «ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»
ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ?
ΜΥΘΟΣ Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
?


Πιθανόν όλα τα παρακάτω να αποτελούν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας βγαλμένο από τις εικασίες του συντάκτη. Οι αυξημένες προσβολές όμως των συμπολιτών μας από νεοπλασίες και λευχαιμίες, τα τελευταία χρόνια είναι μία ζοφερή πραγματικότητα.

Επιμέλεια-Σύνταξη
Σιναπίδης Στέφανος


Οικολογική Εταιρεία Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου


Σε λίγους κατοίκους της περιοχής Διδυμοτείχου είναι γνωστό ότι στην γειτονιά μας πιθανόν, υφίσταται από ετών ένα είδος μικρής χωματερής «πυρηνικών»? αποβλήτων, που θέτει σε κίνδυνο βραχυχρόνια και μακροχρόνια την υγεία μας.
Μιλάμε συγκεκριμένα για το χαρακτηρισμένο ως «Νατοϊκό Πεδίο Βολής του Στρατού-Ψηλός Στάλος »της Επαρχίας Διδυμοτείχου, όπου γίνονται παντός είδους βολές, τόσο με συμβατικά βλήματα αλλά ενδεχομένως και βολές βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο .Το πεδίο βολής καταλαμβάνει έκταση 75.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 25.000 είναι καλλιεργήσιμα και ευρίσκεται στην περιοχή που περικλείεται από τα χωριά Λάβαρα-Ψαθάδες –Ασβεστάδες-Μαυροκλήσσι (χώροι ευθύνης των Δήμων Ορφέα και Διδυμοτείχου).
Στο πεδίο βολής εκτελούνται οι βολές όλων των σχηματισμών του Στρατού της περιοχής μας , των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού. Επίσης είναι γνωστό πως πολλά από τα βλήματα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού, πιθανόν να είναι του τύπου απεμπλουτισμένου ουρανίου, (τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικά πολεμικά περιοδικά).
Τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο αποτελούν έναν εύσχημο και έξυπνο τρόπο της Αμερικής να ξεφορτωθεί εν καιρώ ειρήνης τα πυρηνικά της απόβλητα, όπως ξεφορτώθηκε σε περίοδο πολέμου, ένα μέρος τους το 1990 στον πόλεμο με το Ιράκ στην «Καταιγίδα της Ερήμου» και το 2000 στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας .
Στο παραπάνω πεδίο βολής γίνεται και η τελική φάση της ετήσιας διακλαδικής άσκησης «Παρμενίωνας» οπότε γίνονται αεροπορικές ρίψεις βλημάτων, αλλά και βολές με ελικόπτερα «Απάτσι».
Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στο γεγονός πως τα υπάρχοντα βλήματα, έχουν μολύνει με ραδιενέργεια, πιθανόν, τόσο το έδαφος όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα την τελευταία 8ετία.
Γεγονός είναι ότι όλα τα παραπάνω διαψεύδονται επίσημα, αλλά αποτελεί για τους μυημένους κοινό μυστικό. Δεν αντιλέγουμε πως η παρουσία του Στρατού είναι επιβεβλημένη για τον παραμεθόριο Έβρο και πως ο Στρατός για την εκπαίδευσή του χρειάζεται την παρουσία Πεδίου Βολής.
Δεν αποδεχόμαστε όμως εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι των όμορων Δήμων Διδυμοτείχου και Ορφέα ,να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών μας από τη πιθανή ραδιενέργεια των βλημάτων..
Τα καθησυχαστικά λόγια των αρμοδίων δεν μας πείθουν, γιατί τα ίδια έλεγαν τα επίσημα χείλη των Αμερικάνων προς τους στρατιώτες τους που πολεμούσαν στον πόλεμο του Περσικού το 1990, (περί της ασφάλειας των απεμπλουτισμένων βλημάτων με ουράνιο) και στη συνέχεια παρατηρήθηκε ένας τεράστιος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου στους στρατιώτες που επέστρεψαν στην χώρα τους.
Έτσι υφίσταται από 8ετίας μία συνομωσία σιωπής γιατί εξυπηρετούνται κάποια μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι ενδιαφέρονται επιφανειακά και ευκαιριακά να «αναδείξουν» το θέμα, (μολονότι υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους όπως των Ασβεστάδων, για άλλους είδους ζημίες όμως, όπως αυτές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους από στατικής πλευράς λόγω των κρουστικών κυμάτων). Αυτό συμβαίνει γιατί οι επικεφαλής των Στρατιωτικών Σχηματισμών εξυπηρετούν ποικιλοτρόπως τους Δήμους όπως συμβαίνει με την παραχώρηση της χρήσης κάποιων οχημάτων του Στρατού για τοπικά έργα (στρατιωτικοί εκσκαφείς, φορτηγά) κ.λ.π.
Φημολογείται (αν και δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί) πως η αποδοχή της εγκατάστασης και αναβάθμισης του Πεδίου Βολής στον συγκεκριμένο χώρο έγινε με την μέθοδο της «συναλλαγής». Τοπικοί παράγοντες συγκατατέθηκαν, παίρνοντας ως αντάλλαγμα από τους Στρατιωτικούς την δυνατότητα να διορίσουν προσωπικά 300 δικά τους άτομα σε θέσεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), χωρίς να υπολογίσουν τους κινδύνους υγείας των συγχωριανών τους, πολλοί από τους οποίους ταλαιπωρούνται από την επιδημία των καρκίνων.
Επίσης πολλοί κάτοικοι εθελοτυφλούν, είτε από άγνοια, είτε διότι κάποιοι υποβαθμίζουν τεχνηέντως το πρόβλημα για το δικό τους συμφέρον, είτε γιατί μεγάλο μέρος της ντόπιας οικονομίας εξαρτάται από το Στρατό, και τον θεωρούν ως αναγκαίο κακό(ας όψεται η κεντρική πολιτική, που ευνοεί την οικονομία της αρπαχτής και των επιδοτήσεων στη Θράκη, που καταλήγει σε κουφάρια επιχειρήσεων και ντόπια ανεργία ) οπότε η εξαρτώμενη οικονομία από το Στρατό είναι ο μοναδικός οικονομικά διαθέσιμος πόρος για τον Έβρο.
Όταν όμως κάποιος συγγενής μας προσβάλλεται από καρκίνο δεν μπαίνουμε στον κόπο να σκεφθούμε την παρακάτω συσχέτιση και γιατί όχι εξίσωση δηλ. Πεδίο Βολής με απεμπλουτισμένα βλήματα ουρανίου = νεοπλασματικές ασθένειες στον πληθυσμό του Βόρειου Έβρου. Σε συνδυασμό και με το προ 20ετίας ραδιενεργό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, η συνολική καρκινική επιβάρυνση είναι πολλαπλάσια για τους κατοίκους του Βορείου Έβρου.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στον Βόρειο Έβρο έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα καρκίνου όλων των ειδών και ιδίως σε παραγωγικές ηλικίες περί τα 40. Οι καρκίνοι μαστού και μήτρας θερίζουν τις γυναίκες οι αυτόματες αποβολές εγκύων έχουν αυξηθεί δραματικά, οι καρκίνοι παχέος εντέρου, στομάχου ,ήπατος πνευμόνων , λευχαιμίες είναι καθημερινοί εφιάλτες , ενώ ακόμα παρατηρούνται και πολλοί σπάνιοι καρκίνοι όπως του εγκεφάλου, του αίματος, των οστών.
Τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει πολύ εύκολα ανατρέχοντας στα στοιχεία της Χειρουργικής Κλινικής Διδ/χου και στα αντίστοιχα της Ογκολογικής Κλινικής Αλεξανδρούπολης την τελευταία δεκαετία.
Τα συμπεράσματα και οι συσχετισμοί επαφίενται στη κρίση του καθενός πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη λογική.
Η μόνη φωνή διαμαρτυρίας και πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος για την ενημέρωση των συμπολιτών μας ήταν από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου –Παράρτημα Διδ/χου, προ 2ετίας με την δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα «Έβρο-Οικολογικά», τον Ιούνιο του 2005 με τίτλο «Από το κυάνιο, στο απεμπλουτισμένο ουράνιο») κάνοντας αναφορά από τη μία στα χρυσωρυχεία του Έβρου και από την άλλη στο Πεδίο Βολής της Επαρχίας Διδυμοτείχου.
Δηλ. η ανάπτυξη του Έβρου που «σχεδιάζουν» οι κεντρικές κυβερνήσεις με την ανοχή και συνενοχή των τοπικών πολιτικών παραγόντων, είναι να γίνει ο Νομός Έβρου, είτε χωματερή κυανίου είτε χωματερή απεμπλουτισμένου ουρανίου, ούτως ειπείν, «από την Σκύλλα στην Χάρυβδη».
Το γεγονός κουκουλώθηκε έντεχνα ,δεν πήρε δημοσιότητα και το πρόβλημα του Πεδίου Βολής έκτοτε παραμένει, από πολλούς μάλιστα θεωρείται ως μη υπαρκτό η ακόμα γελοίο. Αυτοί δε που ασχολούνται με αυτό θεωρούνται γραφικοί και αργόσχολοι.
Η νεκροψία θα το δείξει, πράγμα το οποίο απευχόμαστε.
Ζητούμε:
1)Tην άμεση απενεργοποίηση του επικίνδυνου για την υγεία των παιδιών μας Πεδίου Βολής-Ψηλός Στάλος στην Επαρχία Διδυμοτείχου και να σταματήσει η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το ΓΕΣ.
2)Τα κόμματα, η Νομαρχία, οι βουλευτές οι όμοροι δήμοι και οι φορείς να πάρουν θέση υπέρ ή κατά της απενεργοποίησης του επικίνδυνου Πεδίου Βολής και να δημοσιοποιήσουν την θετική ή αρνητική γνώμη τους.
3) Να πραγματοποιηθεί άμεση μέτρηση των πιθανών αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή, από ειδική ανεξάρτητη ομάδα του «Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών-Δημόκριτος».

1 σχόλιο:

Agobooks είπε...

Είμαι μετανάστης και ζω στην Αθήνα. Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.