ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ.
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΕΒΡΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΟ;

Επιμέλεια-Σύνταξη
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου


Όλη η πραγματική αλήθεια για το Πεδίο Βολής της Επαρχίας Διδυμοτείχου.
Γιατί είναι ανθρωπίνως δύσκολο, να εμποδίσουμε την επέκτασή του, πόσο μάλλον την κατάργησή του;


Σενάριο «επιστημονικής φαντασίας»; που αλιεύθηκε μέσα από τις ομιχλώδεις διαδρομές στο διαδίκτυο, με την συμπαράσταση των «μπλόγκερς» και «χάκερς» που διεισδύουν και αποκαλύπτουν τις αμερικάνικες δεξαμενές σκέψεως, τα γνωστά «think tanks» δηλ. κέντρα παραγωγής και διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής, της Δύσης, που παράγουν, σχεδιάζουν και διαμορφώνονται αρκετά χρόνια πριν «επί χάρτου», το μελλοντικό γεωπολιτικό στάτους που εξυπηρετεί καλύτερα, γενικότερα τα αμερικανικά συμφέροντα, και ειδικότερα ,αυτό που μας αφορά στην περίπτωσή μας, στις παρευξείνιες χώρες που γειτνιάζουν με την Θράκη και τον Νομό Έβρου.
Η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που υπογράφεται τον Μάρτιο του 2007στην Αθήνα, μήπως έχει καμία σχέση με την επέκταση του πεδίου Βολής «Ψηλός Στάλος» στην Επαρχία Διδυμοτείχου που προαποφασίστηκε (χωρίς να δοθεί δημοσιότητα) τον Μάρτιο του 2006;
Το Πεδίο Βολής της Επαρχίας Διδυμοτείχου αρχικά ,ξεκίνησε προ 10ετίας ως απλό πεδίο βολής, μερικών ταγμάτων. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε σε πεδίο βολής και ασκήσεων της 16ης Μεραρχίας και στην συνέχεια και της Ταξιαρχίας Σουφλίου.
Με την αναγκαστική απαλλοτρίωση γεωργικών εκτάσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Απριλίου 2006 (ΦΕΚ 347/28-4-2006)οργανώνεται ένα γιγάντιο πεδίο βολής για όλο το Δ΄ Σώμα Στρατού, (που αποτελεί ως γνωστόν το πιο αξιόμαχο επιχειρησιακά κομμάτι του Ελληνικού Στρατού), συνολικής έκτασης 75.000 στρεμμάτων (7% της έκτασης της Επαρχίας Διδυμοτείχου) παρόλη την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
Το Πεδίο Βολών και Ασκήσεων που σχεδιάζεται να είναι περίκλειστο, αόρατο από τα ανθρώπινα μάτια και αδιάβατο από τους κατοίκους της περιοχής, έχει προδιαγραφές να λειτουργήσει ως Συμμαχικό-Νατοϊκό Πεδίο Βολής. Δηλ. να παραχωρηθεί πιθανόν, μελλοντικά έναντι σημαντικού αντιτίμου και μέσα στα πλαίσια των συμμαχικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, μακροχρόνια στο ΝΑΤΟ για πραγματοποίηση «ασκήσεων». (Ανάλογα Πεδία Βολής ενοικιάζονται μακροχρόνια από το ΝΑΤΟ και στην γειτονική Βουλγαρία και Αλβανία).
Το υπάρχον Πεδίο Βολών και Ασκήσεων όμως, ουσιαστικά θα μετασχηματιστεί σταδιακά σε χώρο που θα ανήκει αποκλειστικά και θα το διαχειρίζεται μία Συμμαχική Νατοϊκή Διοίκηση
.
Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης μήκους 280 χιλιομέτρων, όταν θα κατασκευαστεί το 2010, θα περνά κατά την διαδρομή του, σε κάποιο σημείο παράλληλα και πολύ κοντά με το Πεδίο Βολής της Επαρχίας Διδυμοτείχου. Το Πεδίο Βολής λοιπόν αυτό, μελλοντικά ως το 2010, σχεδιάζεται να μετασχηματιστεί σε χώρο κυριότητας και βάση ελέγχου από συμμαχικά –νατοϊκά στρατεύματα, που έτσι θα ελέγχουν στρατιωτικά τον αγωγό και την διέλευση του ρωσικού πετρελαίου.
Ως γνωστόν ο αγωγός που εξυπηρετεί την διέλευση των υπό ρωσικό έλεγχο πετρελαίων της Κασπίας, διαφημίζεται ως γεγονός που θωρακίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και τη Θράκη, γιατί καθιστά τον Νομό Έβρου ενεργειακό κόμβο, που θα πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία από τα οικονομικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων εταιρειών. Έτσι θα εξασφαλίζεται η αποτροπή οποιαδήποτε μελλοντικής τοπικής σύρραξης ή θερμού επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδος και της γείτονος Τουρκίας, δίνοντας σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου πόντου και των Στενών.
Η εγκατάσταση όμως ενός κατά «φενάκη» Πεδίου Βολής στην Επαρχία Διδυμοτείχου που ουσιαστικά σε λίγα χρόνια θα λειτουργεί ως ερμητικά κλειστός νατοϊκός χώρος-βάση ελέγχου του παρακείμενου πετρελαιαγωγού, τελικά θα οδηγήσει την δυνατότητα διέλευσης του πετρελαίου, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και αποκλειστικά από τις επιθυμίες του αμερικανικού στρατιωτικού ελέγχου, που τοπικά θα ευρίσκεται σε ένα προϋπάρχον νατοϊκής ευθύνης χώρο που εκμισθώθηκε νόμιμα από την ελληνική κυβέρνηση πολύ πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού το 2010.
Αυτή φυσικά η δυνατότητα δεν θα είναι καθόλου επιθυμητή από την ρωσική πλευρά και αυτό κάποια στιγμή ίσως να είναι σημείο τριβής μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων που μπορεί και να διασαλεύσει την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.
Ως γνωστόν οι ενεργειακοί αγωγοί δεν είναι πάντοτε σημεία γεωπολιτικής σταθερότητας αλλά και μελλοντικά σημεία γεωπολιτικής αστάθειας, (π.χ. πετρελαιαγωγός Νίγηρα).
Βέβαια το ποσό του πετρελαίου που θα διακινείται αρχικά διαμέσου του αγωγού είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που διακινείται δια των Στενών, αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει καθόλου την μελλοντική αξία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολης, ως εναλλακτικής χερσαίας ενεργειακής οδού παράλληλης με την θαλάσσια οδό.
Έτσι ίσως η επέκταση του Πεδίου Βολής με τη κατάληψη 75.000 στρεμμάτων (7% της Επαρχίας Διδ/χου)που θα εξελιχθεί σε Νατοϊκό Πεδίο και ουσιαστικά σε χώρο ευθύνης και δημιουργίας ενός καλώς φυλασσόμενου περίκλειστου και αδιάβατου στρατοπέδου ελέγχου του παρακείμενου αγωγού, μήπως είναι δυνατόν να οδηγήσει κάποτε σε τριβή μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων Αμερικής και Ρωσίας με σοβαρά προβλήματα για την περιοχή μας και τους μόνιμους κατοίκους και από πόλος γεωπολιτικής σταθερότητας να καταστεί πόλος γεωπολιτικής αστάθειας για τον Νομό Έβρου;
Το μέλλον θα δείξει.

Για αυτό ως ενεργοί και υποψιασμένοι πολίτες του Διδυμοτείχου απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία, τα ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη των Αμερικανών, που πιθανόν εξασφάλισαν από καιρό, οι ελληνικές αρχές και κάποια τυχερά, ευνοημένα πολιτικά πρόσωπα, για την επέκταση και εκμίσθωση του Πεδίου Βολής της Επαρχίας Διδυμοτείχου στο ΝΑΤΟ, να αποδοθούν αυτά άμεσα, για την οικονομική αναβάθμιση και ανάκαμψη του Διδυμοτείχου και των κατοίκων του.
Πάντως η αμετάκλητη στάση των τοπικών κοινωνιών της Επαρχίας Διδυμοτείχου είναι η οριστική απομάκρυνση του Πεδίου Βολής
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: