ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

ΔΕΗ...ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ


ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για συμμετοχή της ελληνικής επιχείρησης στο πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων πυρηνικής σχάσης στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια που κατασκευάζεται στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.
Ειδικότερα το άρθρο αναφέρει τα παρακάτω ενδιαφέροντα και άξια προσοχής για την περιοχή μας.
«Παρά τις ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αναφορά του βουλγαρικού πρακτορείου Novonite σύμφωνα με την οποία ο Βούλγαρος πρόεδρος κ. Παρβάνοφ φέρεται να εκφράζει την άποψη ότι υπάρχουν οι συνθήκες για διάλογο ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Ελλάδα για μία πιθανή επενδυτική συνεργασία στην «σφαίρα της εφαρμοσμένης πυρηνικής ενέργειας», δίνει σε αυτές τις δημοσιογραφικές πηγές περισσότερη επίσημη υπόσταση, σχεδόν βεβαιότητα.
Αξίζει οπωσδήποτε να αναφερθεί και ένα ακόμα στοιχείο: σοβαρό ρόλο στο πυρηνικό project του Μπέλενε, κατέχοντας το 49% του NPP Belene διαδραματίζει η γερμανική RWE η οποία ως γνωστόν είναι συνέταιρος της ΔΕΗ στην αλβανική αγορά όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλης λιθανθρακικής μονάδας.
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται επίσης στην διεκδίκηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στο Κόσσοβο. Η RWE είναι η εταιρεία με την οποία ο διοικητής της ΔΕΗ προωθούσε την υπογραφή μνημονίου για την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στην Βόρεια Ελλάδα ( Θράκη) αλλά και για την ευρύτερη γκάμα συνεργασίας, προοπτική που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις.
Εκείνο που φαίνεται ότι επιδιώκει η ΔΕΗ είναι να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που κατασκευάζει και θα εκμεταλλεύεται τους σταθμούς του πυρηνικού εργοστασίου που κατασκευάζεται στο Μπέλενε , γεγονός που θα της εξασφάλιζε σημαντικά πλεονεκτήματα και κυρίως πρόσβαση στο παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο επιπλέον δεν λογαριάζεται στα δικαιώματα ρύπων.
Η πάντα υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος, το άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και ειδικού τύπου προβλήματα όπως η γεωπολιτική ρευστότητα και αστάθεια, και η σεισμικότητα, αποτελούν λόγους ανησυχίας ακόμα και όταν τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι εγκατεστημένα στην χώρα μας αλλά στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου.»
Τα παραπάνω βέβαια δεν λαμβάνονται υπόψη από τους ιθύνοντες της ΔΕΗ και της πολιτείας.
Όπως είναι γνωστό στους κατοίκους του Έβρου, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε της Βουλγαρίας στο οποίο σχεδιάζει να συμμετέχει η ΔΕΗ, όταν λειτουργήσει, είναι προγραμματισμένο να διοχετεύει τα ραδιενεργά απόβλητά του στον ποταμό Έβρο.
Έτσι από την μεριά η «κοινωφελής» Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ενδιαφέρεται να αυξήσει τα κέρδη της συμμετέχοντας έστω και έμμεσα στην λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Νομό Έβρου με άμεσο αποτέλεσμα την ρύπανση του ποταμού μας, από την άλλη όμως αδιαφορεί παντελώς για τους πολίτες του Βορείου Έβρου πραγματοποιώντας την σταδιακή απαξίωση και κλείσιμο των υποκαταστημάτων της ΔΕΗ σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.
Αυτό και αν δεν αποτελεί πραγματική εθνική στρατηγική μίας Δημόσιας Επιχείρησης και ενός Υπουργείου Ανάπτυξης που είναι ο άμεσος προϊστάμενος της ΔΕΗ.
Μήπως τελικά τα “golden boys” χαράζουν την εθνική πολιτική μας, μόνο με γνώμονα τα οικονομικά κριτήρια αδιαφορώντας παντελώς για το έμψυχο δυναμικό που υπερασπίζεται σύνορα.
Το «τσουνάμι» των ρυπογόνων δραστηριοτήτων (Μπέλενε, πετρελαιαγωγός…) οσονούπω αρχίζει να επελαύνει στον Νομό Έβρου μέσα στο 2010, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και θα ακυρώσει άλλες μορφές βιώσιμης ανάπτυξης (τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον) στην περιοχής μας.
Από την άλλη αντί να διεκδικούμε ως τοπικές συγκροτημένες κοινωνίες ανταποδοτικά οφέλη (φυσικό αέριο, φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, φθηνότερα καύσιμα, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καλύτερες υπηρεσίες…) παραμένουμε αδρανείς και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σταδιακό βιασμό του ζωτικού μας χώρου και των εισοδημάτων μας.
Ως πότε άραγε θα συμπεριφερόμαστε ως τοπικές κοινωνίες σαν «καγκουρώ» ζώντας συνεχώς φοβισμένοι στον μάρσιπο του συστήματος παραμένοντας αδρανείς σε αυτά που σχεδιάζονται ερήμην μας, χωρίς εμάς;
Ως πότε το σύστημα των“golden boys” θα επιβάλλει συνεχώς την γραμμή του και τα «ήθη» του, για την ικανοποίηση του συμφέροντος των «ολίγων», και δεν θα έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη και την προοπτική του Νομού Έβρου και των συμπολιτών μας;
Ως πότε θα βλέπουμε τον τόπο μας να ψυχορραγεί και αντί για να αντιδρούμε με πολιτικά όπλα θα πιάνουμε το «προσευχητάρι» και θα προσευχόμαστε να μην «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας» και « το νέο Τσερνομπίλ στα νερά μας»;
Ως πότε η απογοήτευση και η αγανάκτηση μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας θα εκτονώνεται μόνο λεκτικά στα καφενεία και δεν θα μετασχηματίζεται σε άμεση αντίδραση για το συμφέρον του Νομού Έβρου των πόλεων και των χωριών μας;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ‘ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!
ΠΑΝΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 2-3 ΧΩΡΙΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ – ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ( ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ’ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΩ)!
ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΤΕ ΜΕΣΩ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ( ΑΥΤΗ Η ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.)
1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ η ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ( ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) ΚΩΦΕΥΟΥΝ!
2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ‘ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ GOLDEN BOYS ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ( ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ // ΤΟΣΑ!!! ‘ ΟΣΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΩΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ‘ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΝΙΔΕΟΙ ΜΕ ΜΥΑΛΑ 40ΑΡΗΔΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ. .
3. ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΨΗΦΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ η ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ.
4. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΔΩΣΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 20 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΙΣΗ ΠΟΛΗ ( ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΑΣ).

Η ΑΛΛΑΓΗ ΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ‘ ΟΧΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ!

ΩΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ / ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ / ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ / ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ( ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!)ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΙ κ.λ.π.
ΤΙ ΑΙΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; ,ΤΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ;