ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΑΠΟΗΧΟΣ...ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ,

ΜΗΠΩΣ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ;

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η ημερίδα του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου «ΑΚΡΙΤΕΣ», το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 με θέμα «Μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη. Προβλήματα –Προοπτικές».
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν από ορισμένους κύκλους να σαμποταριστεί η ημερίδα.
Δυστυχώς δεν προσήλθε κανένας γηγενής μουσουλμάνος γιατί πιθανόν υπήρξε παραπληροφόρηση και ρητή επιταγή από κάποιους; πως όποιος προσέλθει θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.
Η έμμεση τρομοκρατία που ασκήθηκε στόχευε να φοβίσει και τους χριστιανούς συμπολίτες μας, πληροφορώντας πως όποιος προσέλθει στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου θα φωτογραφηθεί από ύποπτους κύκλους και πρόσωπα και θα στοχοποιηθεί (άκουσον- άκουσον)ως εν δυνάμει εχθρός γειτονικής χώρας.
Δυστυχώς αυτές οι πρακτορίστικες μέθοδοι είχαν απήχηση και τρομοκράτησαν αρκετούς συμπολίτες μας που δεν προσήλθαν ενώ το επιθυμούσαν, γιατί δήθεν, αν συμμετείχαν θα φακελωνόταν και δεν θα έχουν από δω και πέρα, την δυνατότητα (κατά την έκφρασή τους) να ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα με ασφάλεια για να κάνουν τα ψώνια τους. «Οποία μωρία και αναλήθεια»
Το θέμα βέβαια της ημερίδας για όσους το παρακολούθησαν ήταν μία ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι στην ανάδειξη της γλώσσας και του πολιτισμού τους, και από την άλλη οι προσπάθειες που γίνονται από την τουρκική πολιτική για την εξάλειψη του Πομακικού πολιτισμού και την αφομοίωση του πληθυσμού τους από την Τουρκία, ουσιαστικά δηλ. ο εκτουρκισμός των Πομάκων και των Ρομά.
Επίσης αναδείχτηκαν τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης των Πομάκων που ενώ δεν είναι τούρκοι στην καταγωγή, λαμβάνουν ουσιαστικά μέχρι σήμερα τουρκική παιδεία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πολιτεία για να αλλάξει το κλίμα στα Πομακοχώρια της Θράκης.
Πάντως παρά την παρέλαση ξένων «Τζέημς Μπόντ» που παρευρέθηκαν στην ημερίδα και αλωνίζουν και τον Έβρο, με την πιθανή συνεργασία ντόπιων, για να τρομοκρατήσουν τους γηγενείς έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας, η αίθουσα ήταν γεμάτη από κοινό αλλά και από εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως η δημοκρατία η ισονομία η ισοπολιτεία και η έκφραση της διαφορετικής άποψης εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα στο Διδυμότειχο και στην Θράκη, και πως το θέμα των μουσουλμάνων Πομάκων και Ρομά δεν είναι πια θέμα ταμπού για την περιοχή μας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Διδ/τειχο και πολύ αξιόλογοι οι εισηγητές της. Συγχαίρω τους διοργανωτές.

Όμως σε ημερίδα με θέμα τις μουσουλμανικές μειονότητες στην οποία δεν συμμετείχαν γηγενείς Μουσουλμάνοι, θεωρείται κατά την γνώμη μου, πετυχημένη κατά το ήμιση, με προβληματίζει και θέλω να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις.
1. Αυτές οι ημερίδες για να έχουν κύρος πρέπει να επιδιώκεται η συνδιοργάνωση - συμπαράσταση κρατικών φορέων ή Πανεπιστημιακών φορέων και φυσικά να υπάρχουν και ανάλογες συμμετοχές, εισηγήσεις – ομιλίες.
2. Χρειάζεται επαρκείς ενημέρωση του τοπικού μουσουλμανικού πληθυσμού, αλλά και των γύρω περιοχών (Δέρεια – Πομάκοι).
3. Αξιοποίηση των θρησκευτικών ηγετών. Δεν γνωρίζω εάν προσκλήθηκε ο Μουφτής και ο Ιμάμης του Διδ/τείχου, αλλά και οι Ιμάμηδες άλλων χωριών (Αγριάνης – Δερείων), καθώς και τα στελέχη των συλλόγων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

underinformation.files.wordpress.
com
Για να δείτε πως δουλεύουν οι γείτονες μας οι τούρκοι

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά προκλητικό να βλέπει κανείς το σήμα της ιστοσελίδας του ειδησεογραφικού πρακτορείου TrakyaHaberNet το οποίο δείχνει την Τουρκία να έχει προσαρτήσει την Ελληνική Θράκη την ανατολική Μακεδονία πιο κάτω από την Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ!!!

Η φράση Mizak-i Milli αναφέρεται στον «Εθνικό Όρχο», ο οποίος είναι ουσιαστικά και η τελευταία γραμμή υποχώρησης των Νεότουρκων. Και φυσικά η αποκορύφωση της πρόκλησης είναι η εμφάνιση στην τουρκική ηλεκτρονική ιστοσελίδα της σημαίας της υποτιθέμενης ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης, που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε το 1913 και «έζησε» για μερικές εβδομάδες χωρίς ποτέ να την αναγνωρίσει κανείς.

Η σημαία αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον από την τουρκική προπαγάνδα, μαζί με την παράσταση της προσάρτησης της βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη!!! Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην τουρκική αυτή ηλεκτρονική ιστοσελίδα, εμφανίζονται ως συνεργάτες και εκδότες από την Θράκη, την Ελληνική Θράκη καθώς και δημοσιογράφοι που φιλοξενούνται μάλιστα συχνά πυκνά και στα Αθηναϊκά κανάλια μιλώντας σαν ειδήμονες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο φόβος στις μειονότητες της Θράκης πιστεύω πως πηγάζει απο την έλλειψη παιδείας και απο την όχι και τόσο φιλική αντιμετώπιση απο την πλειοψηφια των ''Χριστιανών'' . Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν το ρατσισμό . Αν δεν εκτιμήσουμε εμείς οι ίδιοι αυτό που κέρδισαν οι παπούδες κ προπαπούδες μας με αιμα τότε φοβάμαι πως αργά ή γρήγορα θα την χάσουμε την Θράκη μας.
Επίσης είναι φανερό οτι οι Αμερικάνοι στηρίζουν υπογεια τους Τουρκους στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν εδώ και χρόνια για διάσπαση και αποδυνάμωση των κρατών , ειδικά στα Βαλκάνια οπου οι λαοί ειναι περισσότερο ανεξελεγχτοι σε σχέση με τους λαούς της Δυτικής Ευρωπης.