ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ


28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1709-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ
300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΤΑΒΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος των Εθελοντών Ξεναγών Διδυμοτείχου
sinapidis@yahoo.gr

Τον επόμενο χρόνο, στις 28 Ιουνίου 2009 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την σημαντική μάχη της Πολτάβας έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας.

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμάζεται να εορτάσει την επέτειο αυτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Η μάχη της Πολτάβας στην Ουκρανία διεμείφθη στις 28 Ιουνίου 1709 μεταξύ των τότε δύο μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης του 18ου αιώνα, της Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου και της ανερχόμενης δύναμης της Σουηδίας του βασιλιά Κάρολου του12ου, του εθνικού ήρωα της Σουηδίας μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 18ο αιώνα, βιογράφος του οποίου ήταν ο Βολταίρος.
Στην σημαντική αυτή μάχη που συμμετείχαν αυτοπροσώπως ο Μέγας Πέτρος εναντίον του Κάρολου του 12ου, ενίκησαν οι Ρώσοι κατατροπώνοντας έτσι τους Σουηδούς που επιζητούσαν την κυριαρχία της περιοχής και της Ευρώπης.
Η Ουκρανία ετοιμάζει από τώρα για τον Ιούνιο του 2009, λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο αυτής της μάχης σε συνεργασία με την Ρωσία, θέλοντας με την προβολή αυτού του γεγονότος να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία.
Θα προσπαθήσει να αποδείξει πως, όπως τότε το 1709 οι ενωμένες δυνάμεις των Ρώσων κατατρόπωσαν τις δυτικές δυνάμεις που απειλούσαν την κυριαρχία των Ρώσων σε αυτήν την νευραλγική περιοχή, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και σήμερα (στο επίπεδο του αγώνα που κάνει η Αμερική να διεισδύσει στην εν λόγω περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας).
Ο συμβολισμός της μάχης της Πολτάβας του 1709 και της θετική έκβασης για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αναγόμενο στην σημερινή εποχή δείχνει πως και σήμερα που η Ρωσία απειλείται από την οικονομική εισβολή της Αμερικής στην περιοχή (που εισβάλλει σαν ένας άλλος Κάρολος 12ος), μπορεί να ανακοπεί αυτή η επέκταση αν υπάρχει ομοφωνία και αλληλεγγύη των χωρών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην βάση αυτού του συμβολισμού θα είναι ιδιαίτερα λαμπρές και ποικίλες για να προβάλλουν και να εμπεδώσουν αυτό το μήνυμα.
Το ζητούμενο είναι ότι μπορεί να εμπλακεί και η Ελλάδα σε αυτό το γεγονός και να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για διπλωματική εκμετάλλευση και σύσφιγξη των σχέσεων της με την Ουκρανία και την Ρωσία.
Αυτό μπορεί να γίνει με το να ζητηθεί από την Ελλάδα να συμμετέχει επίσημα σε αυτές τις εκδηλώσεις της επετείου της μάχης της Πολτάβας στις 28 Ιουνίου 2009 με το παρακάτω σκεπτικό που στηρίζεται στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν την ήττα του Σουηδού Βασιλιά Κάρολου του 12ου και την μετέπειτα πορεία του που ένα μέρος της εξελίχθηκε στην πόλη Διδυμότειχο του Νομού Έβρου.
Έτσι ο κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της μάχης (Κάρολος ο 12ος) μετά την ήττα του δεν σκοτώθηκε αλλά περιπλανήθηκε και φυλακίστηκε επί 9 μήνες στο Διδυμότειχο από τους Τούρκους. Στην αρχή προσπάθησε να στρέψει του Τούρκους εναντίον των Ρώσων αλλά στην συνέχεια μετά την Ρωσοτουρκική συνθήκη του Προύθου, υπέπεσε σε δυσμένεια και ετέθη σε περιορισμό στο Διδυμότειχο.
Στο Διδυμότειχο υπάρχουν ακόμα και διασώζονται πολλά ιστορικά αποτυπώματα από τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο τον 12ο, όπως η φυλακή που τελούσε υπό περιορισμό, ενώ ο Πύργος του Ρολογιού της πόλης που αντικατέστησε τον προηγούμενο ξύλινο πύργο του ρολογιού θεωρείται ότι ήταν δώρο του ιδίου του βασιλιά για να θυμίζει την παραμονή του εδώ.
Έτσι λοιπόν το Διδυμότειχο του Έβρου ως η πόλη που έφθασε μετά την μάχη της Πολτάβας ο μεγάλος αντίπαλος του Τσάρου Μέγα Πέτρου της Ρωσίας, ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ο 12ος, μπορεί να κληθεί να συμμετέχει επίσημα στην επέτειο της μάχης της Πολτάβας και όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2009 στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Είναι μία ευκαιρία για προβολή και ανάδειξη του Διδυμοτείχου αλλά και ευκαιρία για άσκηση διπλωματικής πολιτικής σύσφιγξης σχέσεων για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε πως πρέπει από μέρους του πρωθυπουργού ή του Υπουργείου των Εξωτερικών, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα ή κόμματος, να δοθεί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στον εκεί αρμόδιο φορέα που θα αναλάβει το 2009, την διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την μάχης της Πολτάβας στο Κίεβο, το αίτημα για την συμμετοχή φορέων από την πόλη του Διδυμοτείχου, με το σκεπτικό που αναλύθηκε παραπάνω, πως ο κύριος αντίπαλος των Ρώσων και του Τσάρου Μέγα Πέτρου, αυτής της μάχης ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος 12ος φυλακίστηκε στην πόλη του Διδυμοτείχου όπου ακόμα υπάρχουν τα χνάρια του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

.
Η πολιτική Καραμανλή αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Είναι κοντά σε όλους τους στόχους που είχε θέσει και προχωρά αταλάντευτα και αποφασιστικά στην ολοκλήρωσή της, με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις, που παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις από το λαό, θα προχωρήσουν με στέρεα βήματα χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις.
Προφανώς οι στόχοι της πολιτικής της Ν.Δ. ήταν και είναι:
1) Απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν παιδεία, υγεία , ασφάλεια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, υπηρεσίες κοινωφελούς χαρακτήρα και σύνταξη στους απόμαχους της εργασίας. Για όλα αυτά ο καθένας φροντίζει μόνος του μέσα σε μια κοινωνία της ελεύθερης αγοράς, που είναι ο ρυθμιστής των πάντων.
2) Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σε ότι αφορά μισθούς , ασφάλειες, συμβάσεις εργασίας, ωράριο εργασίας, δυνατότητα απολύσεων, καθώς και απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους ,αλλά και απόδοσης φόρων στο κράτος μέσω των κατάλληλων επιμελώς καμουφλαρισμένων από τα μάτια του πόπολου παραθύρων. Η οικονομία της αγοράς έχει ανάγκη από φτηνά πολλά εργατικά χέρια, που αν είναι δυνατόν θα πλακώνονται πρώτα μεταξύ τους μπροστά από τις φάμπρικες και τα γραφεία για τη διεκδίκηση μιας άθλια αμειβόμενης θέσης εργασίας ( στην καλύτερη περίπτωση 700 ευρώ), εργαζόμενους υποταγμένους στις επιθυμίες των εργοδοτών και των δανειοδοτών , με το φάντασμα της ανεργίας να πλανάται απειλητικά σε κάθε τους βήμα.
3) Φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στραγγαλισμός των μικρομεσαίων, που ονομάζονται ¨αναπτυξιακή πολιτική¨ με ολίγη από ¨αναπτυξιακά κίνητρα¨, κόλπα που τα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, τη στιγμή που είναι έτοιμοι να ξεθάψουν και τους νεκρούς για να προσθέσουν στο "ταμείο των φτωχών" τα χρυσά τους δόντια!!!.
4) Δημόσια διοίκηση απόλυτα ελεγχόμενη από το κόμμα, ειδικό λάφυρο στα χέρια της κυβέρνησης και εργαλείο για να κρατούνται όμηροι χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς επίσης ιδανικό δόλωμα για την εκλογική πελατεία. Οι κουμπάροι, οι κομματικοί φίλοι, οι ξάδερφοι, οι σύζυγοι , οι γκόμενες των γραμματέων ελέγχουν απόλυτα το μαγαζί για να γνωρίζουν οι πάντες ποιανού κατουρημένη ποδιά πρέπει να φιλήσει κανείς για να έχει πιθανότητες εύρεσης εργασίας.
5) Οι γραμματείς των υπουργών κανονίζουν πως μοιράζονται οι δουλειές , ανάλογα με το ύψος της μίζας που κατατίθεται, οι ίδιοι οι υπουργοί είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και μάλιστα τα στελέχη των προσωπικών τους εταιρειών γίνονται και πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων, οι σύζυγοι των υπουργών κάνουν δουλειές με αντικείμενα που έχουν σχέση με τον τομέα ευθύνης των συζύγων-υπουργών
6) Οι θεσμικές λειτουργίες της δημοκρατίας μας κόβονται και ράβονται ανάλογα με τα συμφέροντα της Ν.Δ, εξευτελίζοντας το "ναό" της Δημοκρατίας τη Βουλή.
7) Διαρκώς αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών πάνω από 50% κάθε χρόνο, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών χρόνο με το χρόνο αυγατίζουν και γενικά οι πλούσιοι γίνονται κατά κανόνα πλουσιότεροι. Αντίθετα, για τις λαϊκές μάζες, ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία θεριεύει, οι τιμές των προϊόντων συνεχώς αυξάνονται, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια, ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα. Οι μη προνομιούχοι ζουν μια ατέρμονη οικονομική κρίση που κατά περίεργο τρόπο αυτή δεν αγγίζει ποτέ τους έχοντες και κατέχοντες , αλλά αντίθετα αυξάνει τα κέρδη τους.
8) Δικαστική ασυλία για τους υψηλά ιστάμενους της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Οι κουμπάροι που πιάστηκαν στα πράσα να εκβιάζουν και να ιδιοποιούνται τεράστια ποσά κυκλοφορούν ελεύθεροι, διοικητές ταμείων που ζημίωσαν με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο είναι άφαντοι, διοικητές ΔΕΚΟ που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις διατηρούν ακόμη τη θέση τους κ.λ.π.
9) Τα Δημόσια έργα καρκινοβατούν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί αυτά που ήταν σχεδόν έτοιμα πριν 5 περίπου χρόνια!!!
10) Χρησιμοποιείται η ειδική σχέση της Ν.Δ. με το χριστιανισμό και την ορθοδοξία για να μεταφερθούν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας από το δημόσιο στην ιερά μονή Βατοπεδίου και από κει στους εκλεκτούς του Θεού, μέσω του πνευματικού πατέρα υπουργού της κυβέρνησης, που , τι σύμπτωση!, είναι και πιστοί και «γαλάζιοι».
11) Το ύφος και το ήθος της εξουσίας χαρακτηρίζεται από έπαρση και αλαζονεία. Το "σεμνά και ταπεινά" ήταν ένα επικοινωνιακό τρυκ, που πλέον και σαν ανέκδοτο ακόμη δεν προκαλεί το παραμικρό μειδίαμα.
Προφανώς λοιπόν η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής όλα αυτά τα έχουν πετύχει και δικαιούνται να επαίρονται για αυτό τους το κατόρθωμα. Εξυπηρέτησαν στο ακέραιο τα συμφέροντα που ήθελαν και με το παραπάνω. Όσοι αισθάνονται ότι ήταν ανάμεσά τους δίκαια τον χειροκροτούν.
Οι υπόλοιποι, οι αφελείς, που πιστεύουν ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα του κοσμάκη , αλλά δεν τους αφήνει η διεθνής συγκυρία και το κακό ΠΑΣΟΚ, ας πρόσεχαν.