ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ

«Όπου κλείνει ένα Σχολείο, ανοίγει μία φυλακή».
No passaran


Η διαχρονική αυτή λαϊκή ρήση γίνεται οσονούπω, κυριολεξία για τον Νομό Έβρου, με την μόνη διαφορά στην θέση της λέξης «φυλακής» μας επιβάλλουν την λέξη «στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών» χωρίς να υπάρχει κανένα ψήγμα μη προσχηματικού διαλόγου αλλά και στοιχειώδους συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών.
Η λαίλαπα της αποδυνάμωσης των κρατικών θεσμών που πραγματοποιούνται κλιμακωτά στον Βόρειο Έβρο ξεκίνησε ύπουλα με την ανώδυνη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αποσκοπεί αρχικά στην κατάργηση ορισμένων σχολικών μονάδων (Λύκειο Μεταξάδων, Γυμνάσιο Λαβάρων, Ριζίων κλπ.)
Ακολουθεί στην συνέχεια η συγχώνευση-κατάργηση υπηρεσιών (ΟΑΕΕ-ΔΕΗ στο Διδυμότειχο) η απομάκρυνση; του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδ/χου στα πλαίσια του «Καλλικράτη» για την ανώτατη Παιδεία με λογιστικά κριτήρια, η υποβάθμιση του ΓΝΝΔ στα πλαίσια του «Καλλικράτη» για την Υγεία, η υποβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων Διδ/χου κλπ ενώ η απομάκρυνση των δρομολογίων του ΟΣΕ σε Τρίγωνο-Ορ/δα-Διδ/χο συντελέστηκε ήδη.
Μετά την συντελούμενη εκ των πραγμάτων, αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Βορείου Έβρου από την θεσμική εκπροσώπηση του ελλαδικού κράτους στην περιοχή μας, ακολουθεί η δημιουργία ενός χώρου εγκατάστασης «χωματερής» λαθρομεταναστών υπό την ευρωπαϊκή αιγίδα και εποπτεία.
Οι αντιστάσεις των κατοίκων μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης οπότε είναι πιο εφικτή η εποίκηση της περιοχής μας με στρατόπεδα φύλαξης- κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών (στρατόπεδο Καρωτής Διδ/χου- Εργοστάσιο Καφέ Ορδ/ος κλπ.) και αντάλλαγμα τα ψίχουλα της επιμελητείας-τροφοδοσίας των μεταναστών από τους ντόπιους επιχειρηματίες.
Ήδη η ευρωπαϊκή δύναμη της FRONTEX μετατρέπεται σε μόνιμη σταθερή δύναμη ελέγχου της περιοχής, επισκιάζοντας την ελληνική συνοριοφυλακή την οποία και διατάζει, ενώ ο ελληνικός στρατός παίζει τον ρόλο του κομπάρσου , μη δυνάμενος να προσεγγίσει τα σύνορα του Έβρου.
Σε ρόλο παρατηρητή φυλάει τα σύνορα από τα μετόπισθεν, χωρίς φυσικά να ευθύνονται για αυτό οι ένοπλες δυνάμεις, είναι θέμα πολιτικής (ευρωπαϊκής;) βούλησης.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι θέμα μόνο Εβρίτικο ούτε μόνο Ελληνικό, είναι θέμα Πανευρωπαϊκό. Η κυριότερη χερσαία είσοδος των λαθρομεταναστών από την Ασία και την Αφρική είναι ο Νομός Έβρου. Μετά δε τα τελευταία γεγονότα του ντόμινο των εξεγέρσεων στην Βόρεια Αφρική (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη κλπ) το κύμα των προσφύγων προς την Ευρώπη μέσω του Έβρου πολλαπλασιάζεται (35.000/6μηνο)
Η δραματική συσσώρευση των λαθρομεταναστών στην Αθήνα (1.000.000) έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να επιλύσει το πρόβλημα επιδερμικά, εξορίζοντας τους λαθρομετανάστες στην Εβρίτικη μεθόριο.
Η άρνηση της Ευρώπης να τους δεχθεί, με την συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙΙ που δέχτηκε η Ελλάδα, και επιβάλλει την επιστροφή των λαθρομεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής, αναγκάζει την χώρα μας να εξεύρει μία περιοχή που θα παίξει τον ρόλο ενός απέραντου στρατοπέδου συγκέντρωσης «προσωρινής για κείνους= μόνιμης για μας» κράτησης λαθρομεταναστών.
Ο πλέον κατάλληλος χώρος όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες μειωμένης αντίστασης «αγαθών» πολιτών είναι η περιοχή του Βορείου Έβρου.
Ο Βόρειος Έβρος με γηρασμένο πληθυσμό, με μηδενική κουλτούρα συλλογικής αντίστασης και αγωνιστικότητας, με συμβιβαζόμενους πολιτικούς ταγούς, φαντάζει ο πλέον ιδανικός χώρος.
Και η επαπειλούμενη απενεργοποίηση εκπροσώπησης κρατικών θεσμών στην περιοχή μας όπως αναφέραμε διευκολύνει πάραυτα το παραπάνω σχέδιο γιατί αναγκάζει τον παραγωγικό πληθυσμό να εγκαταλείπει την ύπαιθρο.
Ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης-χωματερή ψυχών που θα στοιβάζονται στην πρώτη πύλη της Ευρώπης στον Νομό Έβρου.
No passaran.
Σύσσωμη η ντόπια κοινωνία αντιστέκεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις αποτροπής.
Ιδιαίτερα η κοινωνία του Διδ/χου αποδοκιμάζει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάργησης σχολικών μονάδων (Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων), απομάκρυνσης του ΤΕΙ Διδ/χου και της Σχολής Αστυφυλάκων, υποβάθμισης Νοσοκομείου, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΟΑΕΕ κλπ όπως και της δημιουργίας τεράστιων στρατοπέδων κράτησης (υπάρχει ήδη η απόφαση του Τ.Σ. Καρωτής)και θα αντιδράσει αγωνιστικά με κάθε μέσο.
Ήδη στο Διδυμότειχο ετοιμάζεται μία διαπαραταξιακή «Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων», που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δυναμικούς αγώνες, με εκπροσώπηση όλων των φορέων-συλλόγων-οργανώσεων-σωματείων και θα αποσκοπεί στην ακύρωση όλων των παραπάνω εχθρικών ενεργειών που τείνουν να υποβαθμίσουν την περιοχή μας.
Ελπίζουμε και στην συνεργασία των γειτονικών δήμων Ορ/δος και Σουφλίου για να αποτρέψουμε τα παραπάνω πιθανά αρνητικά ενδεχόμενα.
Δεν θα γίνει ο Βόρειος Έβρος η «Ιφιγένεια της Ελλάδος», θυσία στις επιταγές του Δουβλίνου ΙΙΙ, της Ευρώπης και της Αθήνας που επιζητά την «ανακούφισης» της με κάθε κόστος σε βάρος της ακριτικής περιοχής μας χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό και τοπική συναίνεση.
Η λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Έβρου, στην επιβολή δέσμευσης της Τουρκίας να σταματήσει να διευκολύνει την πρόσβαση των παράνομων μεταναστών στα τουρκοευρωπαικά χερσαία σύνορα του ποταμού Έβρου.
Εκεί πρέπει να εστιαστεί η ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική και όχι στην διαχειριστική λογική της δημιουργίας φράχτη και κέντρων κράτησης και φύλαξης που διαιωνίζουν το πρόβλημα και ουδόλως το επιλύουν.
Εκτός αν θέλουμε να μετατρέψουμε τον Έβρο σε θύλακο, προγεφύρωμα του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με ανυπολόγιστες οδυνηρές συνέπειες.
Και η κατάργηση της σχολικής παιδείας στην ελληνοτουρκική και ελληνοβουλγαρική μεθόριο και τα παρεπόμενα αυτής, αυτό το επιταχύνει.
Ήδη το Τ.Σ. Μεταξάδων έχει ξεκινήσει κατάληψη του Σχολικού Κέντρου Μεταξάδων, αντιδρώντας στην πρόταση κατάργησης των Λυκειακών τάξεων Μεταξάδων.
Μέμφεται δε τον Προϊστάμενο Β/θμιας Εκπαίδευσης της Αλεξ/πολης, που το πρότεινε αυτό, αγνοώντας παντελώς την ομόφωνη απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου Διδυμοτείχου στις 18/2/2011.
Το Τ.Σ. Μεταξάδων ετοιμάζει συνάντηση με τον Περιφερειακό Προϊστάμενο Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή. Ελπίζουμε να είναι περισσότερο «ευήκοος» στα δίκαια αιτήματα μας, και να μην προσέλθει σε ένα προσχηματικό διάλογο.
Αν παρόλο αυτά δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα η επόμενη κίνηση των πολιτών, των φορέων και της «Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων» του Διδυμοτείχου θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πρώτο βήμα τον αποκλεισμό του κάθετου άξονα της Εγνατίας στον κόμβο των Ψαθάδων, και έπεται συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: