ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ


«Persona no grata» ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τον Σύλλογο «ΑΚΡΙΤΕΣ» Βορείου Έβρου, με αφορμή το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.


“Casus beli” (αιτία πολέμου), αποτελεί πλέον για τους πολίτες του Διδυμοτείχου η απαράδεκτη πρόσφατη δήλωση- πρόταση του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κου Σιμόπουλου, για την κυριολεκτική «κλοπή» του Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου και την μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη.
Την πρόταση αυτή ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες από τον γραπτό Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, να καταθέσει και επίσημα, ο νυν πρύτανης, κος Σιμόπουλος, στην επόμενη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θράκης, στις 16 Οκτωβρίου, αγνοώντας προκλητικά την καθολική αντίδραση των κατοίκων της πόλης του Διδυμοτείχου, που για δεύτερη χρονιά έχουν αγκαλιάσει με αγάπη το Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής και τους νέους φοιτητές.
Το Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου εδώ και δύο χρόνια, λειτουργεί με πληρότητα 100%, έχοντας καλύψει πλήρως τις προσφερόμενες θέσεις, διαθέτει δε , πλήρεις κτιριακές και επαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές για την εκπαίδευση των φοιτητών του, ενώ στελεχώνεται άμεσα από πλευράς πρακτικής εξάσκησης από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Αυτό το λειτουργικό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης που προσφέρει ανάσα και προοπτική για την ανάπτυξη του Κεντρικού Έβρου εποφθαλμιά να «αρπάξει» ο πρύτανης, γράφοντας στα «παλιότερα των υποδημάτων» του, την βούληση των πολιτών του Διδυμοτείχου.
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου «Ακρίτες» είναι κάθετα αντίθετος σε αυτήν την «βοναπαρτική» συμπεριφορά του πρύτανη και του επιτελείου του, που προσπαθεί να καταστρέψει την λειτουργία ενός περιφερικού Τ.Ε.Ι. με ευοίωνες προοπτικές
.
Αντί να προσπαθήσει να επεκτείνει και προς την περιοχή του Κεντρικού Έβρου (Σουφλί-Διδυμότειχο) το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με νέες Σχολές, αντίθετα απεργάζεται την εξόντωση του ήδη υπάρχοντος Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, και ως εκ τούτου και την διαφαινόμενη υποβάθμιση και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Είναι γνωστό στους υποψιασμένους της περιοχής ο υπόγειος πόλεμος που είχε στηθεί πριν από λίγα χρόνια από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό κατεστημένο του Δ.Π.Θ., για την μη λειτουργία της μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.
Ευτυχώς η μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με την αγωνιστικότητα και την πίεση του οργανωμένου Συλλόγου των Νεφροπαθών και την συμπαράσταση των Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής μας (στους οποίους πρωτοστάτησε και ο Σύλλογος μας, των «Ακριτών»), λειτουργεί στο Διδυμότειχο εξυπηρετώντας έτσι τους συμπολίτες μας, που κάποιοι δυστυχώς τους θεωρούσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Κάτι ανάλογο προσπαθούν κάποιοι, για δικά τους συμφέροντα, και σήμερα να επιχειρήσουν με την διαφαινόμενη αρπαγή του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδ/χου.
Ανάστατοι οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου και τα πολυάριθμα μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου, είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά ενάντια στον Πρύτανη κο Σιμόπουλο, αλλά και σε οποιονδήποτε τολμήσει να ζητήσει την μεταφορά του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου παρακάμπτοντας την βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Σε persona no grata ανακηρύσσει η τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου και ο Σύλλογος των Ακριτών Βορείου Έβρου τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. μέχρις ότου ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή πρόταση του για «μετακόμιση» του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδ/χου στην Αλεξανδρούπολη.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ


28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1709-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ
300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΤΑΒΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος των Εθελοντών Ξεναγών Διδυμοτείχου
sinapidis@yahoo.gr

Τον επόμενο χρόνο, στις 28 Ιουνίου 2009 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την σημαντική μάχη της Πολτάβας έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας.

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμάζεται να εορτάσει την επέτειο αυτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Η μάχη της Πολτάβας στην Ουκρανία διεμείφθη στις 28 Ιουνίου 1709 μεταξύ των τότε δύο μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης του 18ου αιώνα, της Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου και της ανερχόμενης δύναμης της Σουηδίας του βασιλιά Κάρολου του12ου, του εθνικού ήρωα της Σουηδίας μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 18ο αιώνα, βιογράφος του οποίου ήταν ο Βολταίρος.
Στην σημαντική αυτή μάχη που συμμετείχαν αυτοπροσώπως ο Μέγας Πέτρος εναντίον του Κάρολου του 12ου, ενίκησαν οι Ρώσοι κατατροπώνοντας έτσι τους Σουηδούς που επιζητούσαν την κυριαρχία της περιοχής και της Ευρώπης.
Η Ουκρανία ετοιμάζει από τώρα για τον Ιούνιο του 2009, λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο αυτής της μάχης σε συνεργασία με την Ρωσία, θέλοντας με την προβολή αυτού του γεγονότος να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία.
Θα προσπαθήσει να αποδείξει πως, όπως τότε το 1709 οι ενωμένες δυνάμεις των Ρώσων κατατρόπωσαν τις δυτικές δυνάμεις που απειλούσαν την κυριαρχία των Ρώσων σε αυτήν την νευραλγική περιοχή, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και σήμερα (στο επίπεδο του αγώνα που κάνει η Αμερική να διεισδύσει στην εν λόγω περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας).
Ο συμβολισμός της μάχης της Πολτάβας του 1709 και της θετική έκβασης για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αναγόμενο στην σημερινή εποχή δείχνει πως και σήμερα που η Ρωσία απειλείται από την οικονομική εισβολή της Αμερικής στην περιοχή (που εισβάλλει σαν ένας άλλος Κάρολος 12ος), μπορεί να ανακοπεί αυτή η επέκταση αν υπάρχει ομοφωνία και αλληλεγγύη των χωρών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην βάση αυτού του συμβολισμού θα είναι ιδιαίτερα λαμπρές και ποικίλες για να προβάλλουν και να εμπεδώσουν αυτό το μήνυμα.
Το ζητούμενο είναι ότι μπορεί να εμπλακεί και η Ελλάδα σε αυτό το γεγονός και να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για διπλωματική εκμετάλλευση και σύσφιγξη των σχέσεων της με την Ουκρανία και την Ρωσία.
Αυτό μπορεί να γίνει με το να ζητηθεί από την Ελλάδα να συμμετέχει επίσημα σε αυτές τις εκδηλώσεις της επετείου της μάχης της Πολτάβας στις 28 Ιουνίου 2009 με το παρακάτω σκεπτικό που στηρίζεται στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν την ήττα του Σουηδού Βασιλιά Κάρολου του 12ου και την μετέπειτα πορεία του που ένα μέρος της εξελίχθηκε στην πόλη Διδυμότειχο του Νομού Έβρου.
Έτσι ο κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της μάχης (Κάρολος ο 12ος) μετά την ήττα του δεν σκοτώθηκε αλλά περιπλανήθηκε και φυλακίστηκε επί 9 μήνες στο Διδυμότειχο από τους Τούρκους. Στην αρχή προσπάθησε να στρέψει του Τούρκους εναντίον των Ρώσων αλλά στην συνέχεια μετά την Ρωσοτουρκική συνθήκη του Προύθου, υπέπεσε σε δυσμένεια και ετέθη σε περιορισμό στο Διδυμότειχο.
Στο Διδυμότειχο υπάρχουν ακόμα και διασώζονται πολλά ιστορικά αποτυπώματα από τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο τον 12ο, όπως η φυλακή που τελούσε υπό περιορισμό, ενώ ο Πύργος του Ρολογιού της πόλης που αντικατέστησε τον προηγούμενο ξύλινο πύργο του ρολογιού θεωρείται ότι ήταν δώρο του ιδίου του βασιλιά για να θυμίζει την παραμονή του εδώ.
Έτσι λοιπόν το Διδυμότειχο του Έβρου ως η πόλη που έφθασε μετά την μάχη της Πολτάβας ο μεγάλος αντίπαλος του Τσάρου Μέγα Πέτρου της Ρωσίας, ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ο 12ος, μπορεί να κληθεί να συμμετέχει επίσημα στην επέτειο της μάχης της Πολτάβας και όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2009 στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Είναι μία ευκαιρία για προβολή και ανάδειξη του Διδυμοτείχου αλλά και ευκαιρία για άσκηση διπλωματικής πολιτικής σύσφιγξης σχέσεων για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε πως πρέπει από μέρους του πρωθυπουργού ή του Υπουργείου των Εξωτερικών, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα ή κόμματος, να δοθεί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στον εκεί αρμόδιο φορέα που θα αναλάβει το 2009, την διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την μάχης της Πολτάβας στο Κίεβο, το αίτημα για την συμμετοχή φορέων από την πόλη του Διδυμοτείχου, με το σκεπτικό που αναλύθηκε παραπάνω, πως ο κύριος αντίπαλος των Ρώσων και του Τσάρου Μέγα Πέτρου, αυτής της μάχης ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος 12ος φυλακίστηκε στην πόλη του Διδυμοτείχου όπου ακόμα υπάρχουν τα χνάρια του.