ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Μία είδηση είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από την μία είναι προϊόν και από την άλλη εργαλείο. Εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεσαι.
Αν την διαχειριστείς ως προϊόν καταναλώνεται αδηφάγα σε στιγμιαίο χρόνο και εκφυλίζεται εκτονώνοντας την δυναμική της.
Αν την διαχειριστείς ως χειρουργικό εργαλείο-νυστέρι "καθαρίζεις" αποστήματα.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα "Διδυμοτείχου Ανάβασις" παίζει το ρόλο του "νυστεριού" για την αναβάθμιση της πόλης μας.

"ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "

Οι συσπειρωμένες "κοόρτεις" των ενεργών πολιτών του Διδυμοτείχου ξεκινούν από το 2007 έναν δυναμικό υπερασπιστικό και διεκδικητικό αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις,για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Ευελπιστούμε στην σιωπηρή υποστήριξη όλων των κατοίκων για την πολιτιστική αναβάθμιση και οικονομική ανέλιξη της περιοχής μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ




ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


Η ομάδα των Εθελοντών Ξεναγών του Ιστορικού Διδυμοτείχου ένα χρόνο μετά από την δημιουργία της, κάνει απολογισμό των δράσεων της και εορτάζει τα πρώτα της γενέθλια, διοργανώνοντας ημερίδα, το Σάββατο 19 Απριλίου 2008 19.00μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη του Διδυμοτείχου με τίτλο:

«Βήμα- βήμα γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου, το Διδυμότειχο».

Στην ημερίδα είναι προσκεκλημένοι και θα μιλήσουν:

1) Αγγέλα Γιαννακίδου Ερευνήτρια-Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης με θέμα: Λαϊκός Πολιτισμός-Μοχλός ανάπτυξης.

2) Μεταξούδης Λευτέρης, Οικονομολόγος με θέμα : Διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων Πολιτισμού.

Ο Στόχος του προγράμματος δράσης των Εθελοντών Ξεναγών, που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου, προς τους επισκέπτες και τους τουρίστες, στοχεύοντας έτσι στην οικονομική αναβάθμιση της πόλης μας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ακριτών μας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι το Διδυμότειχο, δεν είναι σήμερα ελκυστικό ούτε για τους τουρίστες αλλά πολύ περισσότερο ούτε και για τους ίδιους τους κατοίκους του. Είναι κοινή παραδοχή επίσης, ότι το Διδυμότειχο ως προορισμός δεν έχει καμία αναγνωρισιμότητα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό , ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον μόνο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.
Σκοπός της δράσης των εθελοντών ξεναγών είναι :
1)η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ντόπιων κατοίκων.
2) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των θεσμικών φορέων του Κράτους.(Το Κράτος που προκλητικά και επικίνδυνα απουσιάζει παντελώς τα τελευταία έτη από την προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου, που δυστυχώς αργοπεθαίνει από την εγκατάλειψη του Υπουργείου Πολιτισμού και των μηχανισμών του).
3)η πρόκληση και πρόσκληση προς όλους τους πολίτες πως ο καθένας που μεγάλωσε, αναπνέει και ζει στο Διδυμότειχο μπορεί να γίνει με λίγη στοιχειώδη εκπαίδευση ένας αξιοπρεπής ξεναγός της πολύπλευρης πολύχρονης και πολυπολιτισμική ιστορίας της πόλης μας.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Διδυμοτείχου, η περιουσία και η άυλη υπεραξία του είναι η συλλογική μνήμη της πόλης μας . Αυτή είναι και η διαφορά μας από τις νέες πόλεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία και οπισθοδρόμηση για μία πόλη από την απώλεια της συλλογικής της μνήμη. Αντί να θυμόμαστε, ξεχνάμε και μοιρολογούμε, αντιγράφοντας κάκιστα την ανάπτυξη των άλλων πόλεων.
Σκοπός των ξεναγών, είναι να καταστήσουμε σιγά-σιγά όλους τους πολίτες μας, κοινωνούς της Ιστορίας του Διδυμοτείχου και πρεσβευτές προς τους μελλοντικούς τουρίστες και επισκέπτες, για να γίνει και η πόλη μας πόλος έλξης και όχι μόνο ενδιάμεσος σταθμός τουριστικών λεωφορείων
Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το Διδυμότειχο τη μοναδική εν ζωή κατοικήσιμη Βυζαντινή πόλη της Ελλάδος που διετέλεσε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, σε ένα ζωντανό «πολιτιστικό παρατηρητήριο» της ιστορίας και του πολιτισμού των Βαλκανίων (Ελλήνων, Αρμενίων, Οθωμανών, Εβραίων) σε ένα σύνολο τόπων, σημείων, χώρων, κτιρίων που μπορεί να γίνει επισκέψιμο.
Με τις ξεναγήσεις που διενεργούνται εδώ και ένα χρόνο, προσφέρεται προς όλους τους επισκέπτες ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας για τη Θράκη των Ρωμαϊκών χρόνων, των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, των Οθωμανών, και τονίζεται έτσι η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης, όπως συμπυκνωμένα αυτή αναδύεται στο Διδυμότειχο.
Το Διδυμότειχο αποτελεί από μόνο του, μικρογραφία της Θρακικής Ιστορίας περιλαμβάνοντας ζωντανά στοιχεία Ρωμαϊκού Πολιτισμού (Πλωτινούπολη), Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Κάστρο και Εκκλησίες, Αρμενική Εκκλησία ), Οθωμανικού Πολιτισμού(Αρχαιότερο Τέμενος της Ευρώπης και Αρχαιότερα Οθωμανικά Λουτρά), Εβραϊκής Ιστορία (χώρος παλαιάς Συναγωγής και μνημείο Ολοκαυτώματος).
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ:
ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΔ/ΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

Τραγικό λάθος αποτελεί η επιχειρούμενη «στοχοποίηση» των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου και των χωριών του, που επιχειρείται από την μεριά των υπεύθυνων κρατικών αρχών, ως των μοναδικών αποκλειστικά υπεύθυνων για την ρύπανση των ρεμάτων και ποταμών της περιοχής του Κεντρικού Έβρου.
Αναφέρομαι στο πρόβλημα της ρύπανσης που εμφανίζεται τόσο στο «Ασημόρεμα» που διαρρέει τα χωριά Θυρέα, Ασημένιο, Ρήγιο και καταλήγει στο χωριό Πύθιο αλλά και στον Ερυθροπόταμο που διαρρέει το Διδυμότειχο και στον οποίο καταλήγουν πολλά απόβλητα από γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες.
Το πρόβλημα της ρύπανσης δημιουργείται κυρίως, από μία μειοψηφία ασυνείδητων κτηνοτρόφων που δεν λειτουργούν για οικονομικούς λόγους, τους βιολογικούς καθαρισμούς που διαθέτουν, βάζοντας έτσι το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συλλογικό συμφέρον της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος .
Όλα τα παραπάνω περιβαλλοντικά προβλήματα όμως δεν θα προέκυπταν αν λειτουργούσαν επαρκώς οι αρμόδιες και υπεύθυνες αρχές Δ/νσης Περιβάλλοντος του Επαρχείου Βορείου Έβρου και η αντίστοιχη Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου.
Οι παραπάνω υπηρεσίες με την έλλειψη των συστηματικών, περιοδικών ελέγχων και αυτοψιών που έπρεπε να πραγματοποιούν, και με την πολιτική και υπηρεσιακή ανοχή (για ψηφοθηρικούς λόγους;) δείχνουν την εγκληματική αδιαφορία τους για το περιβάλλον της παρέβριας περιοχής μας, το οποίο το οδηγούν σε υποβάθμιση και το καθιστούν μη βιώσιμο οικιστικά και μη αξιοποιήσιμο τουριστικά.
Όσοι είναι υπηρεσιακά υπεύθυνοι από την μεριά της Νομαρχίας γιατί έστω και ακούσια επέτρεψαν και επιτρέπουν την χρόνια ρύπανση των χειμάρρων από ποικίλες πηγές (ορισμένοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι Δημοτικά Σφαγεία Διδυμοτείχου, οικιακά λύματα χωριών) πρέπει να παραιτηθούν έστω και για λόγους ευθιξίας, ή τουλάχιστον να απομακρυνθούν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Όσοι επίσης είναι υπηρεσιακά υπεύθυνοι από την μεριά του Δήμου Διδυμοτείχου (δηλ. η Υπηρεσία Περιβάλλοντος) και επιτρέπουν την χρόνια ρύπανση του ρέματος του Πυθίου από τα Δημοτικά Σφαγεία Διδυμοτείχου και από τις φημολογούμενες παράνομες συνδέσεις βοθρολυμάτων ορισμένων χωριών στους αγωγούς ομβρίων, πρέπει επίσης να παραιτηθούν.
Αλήθεια τι κάνει η νεοσύστατη Υπηρεσία ύδρευσης και Αποχέτευσης Διδυμοτείχου για τα παραπάνω;
Θα πάρει ριζικές λύσεις ή θα περιμένει να βουλιάξει το ιστορικό Πύθιο μέσα στα βοθρολύματα και στα απόβλητα;
Αυτοί που σχεδιάζουν με υπερβολική παρρησία και για λόγους εντυπωσιασμού( ενδυόμενοι μία «οικολογική φενάκη»), τα περιβόητα «Πάρκα Πελαργών» στο χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου και αφήνουν το γειτονικό «Πάρκο των Ανθρώπων»(δηλ. το χωριό Πύθιο) ανοχύρωτο στις πλημμύρες και στα λύματα και ορφανό από υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να παραιτηθούν.
Και για να μην είμαστε αφοριστικοί και μηδενιστές καταθέτουμε την παρακάτω αναπτυξιακή πρόταση.
Ο Καποδιστριακό Δήμος Διδυμοτείχου με τα χωριά του διαθέτει ένα τεράστιο ζωικό κεφάλαιο, πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες δύο τυροκομικά εργοστάσια και Δημοτικό Σφαγείο.
Με την βοήθεια της Νομαρχίας και του Δήμου Διδ/χου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο «Κτηνοτροφικό Πάρκο» στον Κεντρικό Έβρο μία «μικρή Ολλανδία» εντός του Νομού Έβρου στα πρότυπα ακριβώς της εν λόγω προηγμένης κτηνοτροφικά χώρας της Ε.Ε.
Αυτό το Κτηνοτροφικό Πάρκο θα μπορούσε να διασυνδεθεί επιστημονικά με μία Κτηνιατρική Σχολή της Ελλάδας ή γειτονικής χώρας και να καταστεί πρότυπο κέντρο παραγωγής πιστοποιημένων ντόπιων κρεατασκευασμάτων, τυριού και γάλακτος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Επιπροσθέτως η αξιοποίηση των οργανικών λυμάτων των υπαρχόντων κτηνοτροφικών μονάδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου από μονάδα που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιοχή έτσι ώστε η συλλογή των λυμάτων από τους παραγωγούς και η διάθεση τους στο εν λόγω εργοστάσιο να είναι οικονομικά συμφέρουσα για τους παραγωγούς.
Χρειάζονται μόνο οι υποδομές αλλά και το όραμα από τους ντόπιους πολιτικούς.
Αν δεν ανευρεθούν δεν συνετιστούν οι πολλαπλοί ρυπαντές και δεν επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ρύπανσης των χειμάρρων του Πυθίου και του Διδυμοτείχου, το Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου (σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) επιφυλάσσεται να καταγγείλει τις αδρανείς Αρχές (Δημοτικές –Νομαρχιακές) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Περιβάλλοντος ακολουθώντας το παράδειγμα των Οικολογικών οργανώσεων του Ασωπού ποταμού.
Στην Βοιωτία πάμπολλες βιομηχανίες ρύπαιναν με την ανοχή και συνενοχή των Αρχών τον Ασωπό ποταμό, και το Ευρωπαικό Δικαστήριο καταδίκασε και ανάγκασε τις αδιαφορούσες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους να λάβουν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας (κυρίως από το εξασθενές χρώμιο κατάλοιπο των βιομηχανιών που ρύπαινε τον υδροφόρο ορίζοντα).
Όσοι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας Έβρου, του Επαρχείου και του Δήμου Διδυμοτείχου και τους άμεσα πολιτικούς προϊσταμένους τους δεν έχουν την ικανότητα να διαφυλάξουν την δημόσια υγεία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος πρέπει αυτόχρημα να αποσυρθούν από τις θέσεις ευθύνης τους.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΠΥΘΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Β.ΕΒΡΟΥ «ΑΚΡΙΤΕΣ»
Υψηλάντου 7
68300 Διδυμότειχο
Τηλ. 2553023414
Fax: 2553023414

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Προβλήματα υγείας κατοίκων Πυθίου Διδυμοτείχου


Στο Διδυμότειχο σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008 και ώρα 20:30, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Β.Έβρου «ΑΚΡΙΤΕΣ», αφού συνήλθε με πλήρη σύνθεση στο Γραφείο του Συλλόγου και έλαβε υπόψη του σχετική αναφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου του Πυθίου για το θέμα των αποβλήτων του «Μπερδεμένου» ρέματος, διαπίστωσε και αποφάσισε τα παρακάτω:
· Θωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων του Πυθίου, να βλέπουν το κανάλι,(«Μπερδεμένο ρέμα») που περνά μπροστά από το χωριό τους, γεμάτο με διάφορα απόβλητα ενώ κάποτε ήταν πεντακάθαρο και ψάρευαν . Τα λύματα αυτά προέρχονται από διάφορες κτηνοτροφικές Μονάδες, τα Σφαγεία Διδ/χου και κατα καιρούς από το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδος.
· Τα απόβλητα αυτά δημιουργούν δυσοσμία και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, λόγω εγγύτητας του καναλιού με τα σπίτια τους και έχουν σε αυτό ελεύθερη πρόσβαση, όλα τα ζώα του χωριού .
· Μεγάλο κίνδυνο διατρέχει επίσης η υγεία τους, διότι η γεώτρηση του δικτύου ύδρευσης του χωριού, βρίσκεται κοντά στο εν λόγω κανάλι. Επί πλέον το τμήμα υγείας της Νομαρχίας Έβρου χαρακτήρισε το νερό της γεώτρησης ακατάλληλο προς πόση, από τον Δεκέμβριο του 2007.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τις αρμόδιες Αρχές του Επαρχείου Β.Έβρου, του Νομού και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να παρέμβουν άμεσα, για να σταματήσει το «Μπερδεμένο» ρέμα του Πυθίου να είναι το κανάλι όπου συγκεντρώνονται όλα τα λύματα της περιοχής, επιβάλλοντας για το σκοπό αυτό, τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού όλων των εστιών παροχής αποβλήτων (κτηνοτροφικές μονάδες, Σφαγεία Δήμου Διδυμοτείχου και ΕΒΖ Ορεστιάδος), ώστε να δοθεί άμεση λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα υγείας των κατοικών του Πυθίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σιναπίδης Στέφανος Τσιαγκούδης Δήμος